Άνδρες με χρόνια νοσήματα «παραμελούν» τη στυτική δυσλειτουργία

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί πολύ σημαντική πτυχή της ποιότητας ζωής. Παρόλα αυτά oι άνδρες με καρκίνο ή άλλες χρόνιες ασθένειες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζουν.

Αν οι γιατροί καταλάβαιναν τους λόγους, για τους οποίους οι άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο, με τον οποίο μιλάνε στους ασθενείς τους και να τους βοηθήσουν να αναζητήσουν θεραπεία, καταλήγουν οι συντάκτες μιας μικρής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Impotence Research.

«Αν βελτιώσουμε την προσέγγισή μας, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών, με μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της γενικής ευημερίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Dejan Bratus του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στο Maribor της Σλοβενίας.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κοινή κατάσταση, αλλά μόνο το 10% των ανδρών με το πρόβλημα αντιμετωπίζεται συνήθως, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

«Αυτό που μας εκπλήσσει περισσότερο είναι η στάση των επαγγελματιών υγείας απέναντι στα σεξουαλικά προβλήματα των ασθενών τους, καθώς φαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των γιατρών δεν επιθυμεί να συζητήσει αυτά τα προβλήματα με τους ασθενείς του», πρόσθεσε ο επικεφαλής επιστήμονας.

Συνολικά η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των υγιών ανδρών δήλωσε ότι το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι της ευημερίας του. Το ίδιο δήλωσε και το περίπου 80% των ανδρών με ήπια υποκείμενη νόσο και το 70% όσων είχαν κάποια σοβαρή ασθένεια.

Ομοίως, σχεδόν το 90% των ανδρών, οι οποίοι ήταν υγιείς ή ήπια ασθενείς, δήλωσε ότι θα αναζητούσε θεραπεία για στυτική δυσλειτουργία, κάτι με το οποίο διαφώνησε το 70% των σοβαρά ασθενών.

«Το μήνυμά μας στους άνδρες, που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια, όπως κάθε άλλη», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπονται γι ‘αυτό και τους συμβουλεύουμε να μιλήσουν με τους γιατρούς τους, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ