Ήδη από τα 18 το junk food «φρενάρει» την ανδρική γονιμότητα

Ότι το junk food (πρόχειρο φαγητό) κάνει κακό στην υγεία γενικά, είναι γνωστό. Πώς, όμως, επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών;

Έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι όχι μόνο απειλεί την πιθανότητα πατρότητας, αλλά «δουλεύει»… υπογείως, ήδη από την παιδική ηλικία, καθιστώντας υπογόνιμους νέους από τα 18 τους χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι, που προτιμούν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πίτσες, τσιπς κτλ, σκοτώνουν τα κύτταρα, που παράγουν σπερματοζωάρια, τα οποία, μάλιστα, δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Για την εξασφάλιση ενός υγιούς σπέρματος μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, κοτόπουλο, φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά, είναι η ιδανική, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, που θεωρείται «κορυφή» σε θέματα σπέρματος, δήλωσε: «Αυτό δείχνει ακριβώς την επίδραση της διατροφής στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν οι όρχεις. Το ανησυχητικό είναι ότι η κακή διατροφή, που κάνει κάποιος όταν είναι μικρός σε ηλικία, επιφέρει αλλαγές, που τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή».

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα περίπου 3.000 ανδρών, μέσης ηλικίας 19 ετών.

Από τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο εντοπίστηκαν τέσσερις τύποι διατροφής:

Μια «δυτική» διατροφή, που χαρακτηρίζεται από κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Μια «συνετή» διατροφή, που περιλαμβάνει κυρίως κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Μια διατροφή «Smørrebrød», με κρύα επεξεργασμένα κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, μαγιονέζα, κρύο ψάρι, καρυκεύματα και γαλακτοκομικά προϊόντα και μια παραδοσιακή χορτοφαγική διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, γάλα σόγιας και αυγά.

Η υγεία των σπερματοζωαρίων – όπως μετρήθηκε με βάση τη συγκέντρωση, τον όγκο και την κινητικότητα – ήταν καλύτερη σε εκείνους που ακολουθούσαν τη «συνετή» διατροφή και χειρότερη σε εκείνους που ακολουθούσαν το δυτικό πρότυπο.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν, επίσης, ορμονικές εξετάσεις, που έδειξαν φτωχής ποιότητας σπέρμα στους νέους, που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jorge Chavarro είπε ότι υπό αυτή την απειλή, ίσως οι νέοι αρχίσουν επιτέλους να τρώνε πιο υγιεινά.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ