Ανακοπή των ώρα του σεξ – Ποιες είναι οι πιθανότητες

Στα όρια του αστικού μύθου η ανακοπή την ώρα του σεξ. Όχι ότι αποκλείεται να συμβεί, αλλά στ’ αλήθεια είναι ελάχιστες οι πιθανότητες. Αυτό, βέβαια, που προκαλεί έκπληξη, είναι ότι δεν είναι μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες, που μπορεί να πάθουν ανακοπή ενώ κάνουν σεξ, αλλά και οι νεότεροι.

Του λόγου το αληθές έδειξε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, τα οποία εξετάστηκαν σε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στο St. George’s, μεταξύ του 1994 και του 2020. Συνολικά επρόκειτο για 6.847 περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν ποια περιστατικά συνέβησαν στη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης ή μέσα σε μία ώρα από την σεξουαλική επαφή. Όπως διαπίστωσαν, συνολικά επρόκειτο για 17 περιπτώσεις. Τα θύματα ήταν σχετικά νέοι άνθρωποι, μόλις 38 ετών, ενώ το 35% ήταν γυναίκες.

«Στις ταινίες πρόκειται συνήθως για έναν μεσήλικα άνδρα, ο οποίος απατά τη μόνιμη σύντροφό του. Η σκηνή αυτή έχει εντυπωθεί στο μυαλό πολλών ανθρώπων, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στ’ αλήθεια είναι ελάχιστες», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Καρδιολογίας Dr. Martha Gulati.

Την ώρα του σεξ μπορεί κάποιος να νιώσει την καρδιά του να χτυπά δυνατά και άτακτα, όμως αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα σταματήσει.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης εξέπληξαν τους ερευνητές. Μόλις το 0,2% των 6.847 αιφνιδίων καρδιακών θανάτων, που εξετάστηκαν, συνέβη στη διάρκεια του σεξ. Αρκετοί από αυτούς τους θανάτους, μάλιστα, αφορούσαν σε γυναίκες.

«Το τελευταίο εύρημα προκαλεί έκπληξη, διότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στη διάρκεια του σεξ θεωρούσαμε ότι μάλλον είναι ανδρικό πρόβλημα», προσθέτει η Dr. Gulati.

Επιπλέον οι συγγραφείς της μελέτης είδαν ότι σχεδόν οι μισοί, από όσους υπέστησαν ανακοπή εν ώρα καυτών περιπτύξεων, έπασχαν από κάποιας μορφής καρδιολογικό πρόβλημα. Οι υπόλοιποι υπέστησαν το λεγόμενο σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου, δηλαδή ανακοπή καρδιάς χωρίς εμφανή αιτία.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ