Γιατί οι γυναίκες χάνουν την ερωτική διάθεση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, εξέτασε γιατί κάποιες γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 58 ετών, χάνουν την ερωτική τους διάθεση.

Όπως διαπιστώθηκε, το σεξ και η επιθυμία είναι κάτι περισσότερο από ορμόνες και βιολογία. Οι γυναίκες απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις σχέσεις, την ψυχική κατάσταση και τη σεξουαλική τους λειτουργία, όπως το αν βίωναν μειωμένες σεξουαλικές ορμές ή όχι.

«Η μειωμένη επιθυμία δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για όλες τις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική διαταραχή, μόνο όταν η γυναίκα νιώθει απογοητευμένη από το γεγονός αυτό», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Οι ερευνητές σύγκριναν τις απαντήσεις των γυναικών με την ποσότητα της τεστοστερόνης στο αίμα τους, της ορμόνης που συχνά αναφέρεται ως η «ανδρική ορμόνη του σεξ». Είδαν, λοιπόν, ότι η τεστοστερόνη ενδεχομένως να επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, η οποία, έτσι κι αλλιώς, εξαρτάται από ψυχολογικούς όσο και από κοινωνικούς παράγοντες.

Επιπλέον η μελέτη έδειξε ότι οι σεξουαλικές ορμές μιας γυναίκας ίσως να σχετίζονται με την ικανότητα του συντρόφου τους να αποδώσει στο σεξ. Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι, όταν ο άνδρας αντιμετώπιζε σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, η γυναίκα ήταν πιο πιθανό να μην έχει προβλήματα με τη λίμπιντό της.

«Η θεωρία μας είναι ότι, όταν ο άνδρας αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, η γυναίκα νιώθει ότι οι σεξουαλικές της ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Βιώνει, λοιπόν, ένα είδος υφέρπουσας σεξουαλικής ανάγκης, γι’αυτό και αναφέρει μεγάλη ερωτική επιθυμία», αναφέρουν οι ερευνητές.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ