Ερωτικές ατασθαλίες φέρνει η πολλή τεστοστερόνη

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται να συνδέονται με το είδος των ερωτικών σχέσεων και με τη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών.

Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας, η πολλή τεστοστερόνη οδηγεί τους άνδρες σε απιστία και σε πολλές σεξουαλικές συντρόφους και τις γυναίκες συχνότερα σε αυτοϊκανοποίηση ή σε σεξουαλικές σχέσεις με άλλες γυναίκες.

Πρόκειται την πιο ολοκληρωμένη μελέτη έως τώρα, για τον τρόπο που η ορμόνη τεστοστερόνη επηρεάζει τα δύο φύλα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα σεξουαλικών ερευνών «The Journal of Sex Research».

Οι ερευνητές μέτρησαν την τεστοστερόνη σε δείγματα σάλιου από σχεδόν 4.000 άτομα και των δύο φύλων, ηλικίας από 18 έως 74 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.

Έως τώρα η τεστοστερόνη έχει θεωρηθεί πρωτίστως βιολογική κινητήρια δύναμη πίσω από τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών. Ο αντίστοιχος ρόλος της ορμόνης στη γυναικεία σεξουαλικότητα δεν έχει κατανοηθεί καλά. Η νέα μελέτη έρχεται να καλύψει κάπως αυτό το «έλλειμμα».

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ήταν πιθανότερο (σε σχέση με τις γυναίκες) να έχουν πάνω από μία σεξουαλική σύντροφο ταυτόχρονα κατά την τελευταία πενταετία. Επίσης είχαν συχνότερες ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.

Από την άλλη, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες, που είχαν, είτε σεξουαλικές σχέσεις με άλλη γυναίκα, είτε ανέφεραν συχνότερα αυτοϊκανοποίηση.

Γενικότερα, βρέθηκε στενότερη σχέση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης και στην αυτοϊκανοποίηση,

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ