Ζει και βασιλεύει το κατεψυγμένο σπέρμα στο Διάστημα

Το σενάριο αναπαραγωγής στο Διάστημα με ανθρώπινο κατεψυγμένο σπέρμα δεν είναι, πια, τόσο μακρινό και επιστημονικής φαντασίας, όσο παλιότερα.

Όπως όλα δείχνουν, με βάση και τα στοιχεία νέων επιστημονικών μελετών, είναι πιθανό στο μέλλον γυναίκες αστροναύτες να μπορούν να αναπαραγάγονται χωρίς τη «βοήθεια» των ανδρών.

Και τούτο, διότι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κατεψυγμένο ανθρώπινο σπέρμα διατηρεί σχεδόν κανονικά την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του και στο Διάστημα.

Τα πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, που έκαναν οι επιστήμονες, ανοίγουν τον δρόμο, ώστε στο μέλλον να γίνεται χρήση σπέρματος από τον πλανήτη μας, μεν, φυλαγμένο σε διαστημικές τράπεζες σπέρματος, δε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μονσερά Μποαδά της κλινικής γονιμότητας Daexus και του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, εξήγησαν: «Τα πειράματα με κατεψυγμένο σπέρμα, που εκτέθηκε σε μικροβαρύτητα για μικρά χρονικά διαστήματα (οκτώ δευτερόλεπτα κάθε φορά), έδειξαν ότι δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου η πυκνότητά του, η κινητικότητα, η ζωτικότητα και η μορφολογία του. Θα πρέπει να γίνουν, όμως, περισσότερα πειράματα, με μεγαλύτερα δείγματα σπέρματος, που θα εκτεθούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για περισσότερο χρόνο».

Η ακτινοβολία του Διαστήματος κάνει ζημιά στην ποιότητα και στη βιωσιμότητα των φρέσκων σπερματοζωαρίων, αλλά δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στα κατεψυγμένα.

Ο επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπριντεστάιν έχει δηλώσει ότι ο πρώτος άνθρωπος, που θα περπατήσει στον Άρη, θα είναι πιθανώς γυναίκα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ