Στα ζευγάρια που ακολουθούν θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, φαίνεται ότι ένας ακόμη παράγοντας βάζει…τρικλοποδιά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η κατάθλιψη στους άνδρες φάνηκε ότι σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility, έδειξε επίσης ότι η χρήση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντικαταθλιπτικών, συγκεκριμένα των μη – επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (non-SSRIs) συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο αποβολών. Αντίθετα, δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση των αντικαταθλιπτικών SSRIs, με τον συγκεκριμένο κίνδυνο, ούτε όμως και της κατάθλιψης στις γυναίκες ή άλλων αντικαταθλιπτικών.
Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι περίπου 4 στις 10 γυναίκες που καταφεύγουν σε θεραπείες γονιμότητας, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς επίσης και ότι κατάθλιψη εμφανίζουν περίπου οι μισοί άνδρες που ακολουθούν αντίστοιχες θεραπείες.
Οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης ήθελαν να διερευνήσουν το πόσο η κατάθλιψη μπορεί να έχει επίδραση σε ζευγάρια που ακολουθούν θεραπείες μη εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα δεδομένα τους προήλθαν από δύο προηγούμενες μελέτες, που έγιναν σε 1.650 γυναίκες και 1.608 άνδρες. Στη μία εξέτασαν την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων ωορρηξίας στην επίτευξη εγκυμοσύνης και γέννησης, μεταξύ γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Στη δεύτερη συνέκριναν την αποτελεσματικότητα που είχαν τρία ανάλογα φάρμακα μεταξύ ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα, επίσης στην επίτευξη ολοκληρωμένης εγκυμοσύνης.
Σε κάθε μελέτη, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο, ειδικά σχεδιασμένο για τον εντοπισμό σημαδιών κατάθλιψης ενώ μόνο οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ζευγαριών, στα οποία ο άνδρας εμφάνιζε μείζονα κατάθλιψη, η σύλληψη και η γέννηση είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να συμβούν!
Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους ζευγάρια που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς θεώρησαν ότι η διαδικασία δεν θα επέτρεπε να εξετάσουν με λεπτομέρεια ενδεχόμενες επιπτώσεις της κατάθλιψης, όπως η κακή ποιότητα σπέρματος και η μειωμένη ερωτική επιθυμία.