Η τεστοστερόνη ερωτικός «σύμμαχος» των γυναικών

Αν και είναι πιο γνωστή ως αρσενική ορμόνη, η τεστοστερόνη είναι σημαντική για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Νέα στοιχεία έδειξαν ότι βελτιώνει τη σεξουαλική τους λειτουργία και το πώς λειτουργούν μέσα στις ερωτικές σχέσεις.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας και μπορούν επίσης να πέσουν απότομα μετά την εμμηνόπαυση.

Η πιο εκτεταμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της θεραπείας με τεστοστερόνη για γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων 46 αναφορών σε 36 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 8.480 γυναίκες, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Και εκεί φάνηκε ότι η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική ευεξία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Συμβάλλει στην αύξηση της λίμπιντο και στην επίτευξη οργασμού, καθώς και στη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας, της μυϊκής δύναμης, της γνωστικής λειτουργίας και της διάθεσης.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι είναι καιρός να αναπτύξουμε θεραπεία τεστοστερόνης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες τους με υψηλότερες συγκεντρώσεις της ορμόνης, που έχουν σχεδιαστεί για άνδρες», υπογράμμισε η καθηγήτρια Susan Davis από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στη μέση ηλικία κι αυτό συνδέεται με ένα αίσθημα αγωνίας, αλλά δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη σύνθεση ή ένα προϊόν τεστοστερόνης για γυναίκες σε καμία χώρα.

Επιπλέον δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένες οδηγίες για τη χρήση της τεστοστερόνης από τις γυναίκες. Αν σκεφθούμε τα οφέλη από τη χρήση της στη σεξουαλική ζωή των γυναικών και στην προσωπική τους ευημερία, απαιτούνται επειγόντως νέες κατευθυντήριες γραμμές και νέα προϊόντα».

Ξένοι επιστήμονες, σχολιάζοντας τα ευρήματα, είπαν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη στον τομέα της σεξουαλικής ιατρικής να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων στην αποτελεσματική θεραπεία των γυναικών με σεξουαλική δυσλειτουργία

Μοιραστείτε το
Author Info

Call Now ButtonΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ