ΕΝΔΟΠΕΪΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

Οι ενδοπεϊκές ενέσεις εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όταν η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται κατάλληλα, ώστε να είναι ικανός, μόνος του, να πραγματοποιεί την ένεση κάθε φορά που επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Πάντα ωστόσο προκαθορίζεται από τον ειδικό γιατρό, η σωστή και εξατομικευμένη δόση.

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΟΠΕΪΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

Σκοπός της ένεσης είναι να προκαλέσει άμεσα στύση.

Με μια μικρή σύριγγα και πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης, η ένεση γίνεται απευθείας στο πέος, από τα πλάγια, μέσα στους 2 κυλίνδρους που υπάρχουν σ’ αυτό, τα λεγόμενα σηραγγώδη σώματα.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται περιέχουν είτε μόνο προσταγλανδίνη Ε1 ή μείγματα δραστικών ουσιών, όπως παπαβερίνη, προσταγλανδίνη, φαιντολαμίνη που προκαλούν διαστολή των αγγείων και αύξηση της ροής του αίματος στο πέος.

Η στύση, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ερωτική επιθυμία,  εμφανίζεται μέσα σε 5 έως 15 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 1 ώρα.

ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι περισσότεροι από 9 στους 10 άνδρες που κάνουν ενδοπεϊκές ενέσεις, δηλώνουν ότι παρότι αισθάνονται τη βελόνα, η διαδικασία γι’ αυτούς είναι ανώδυνη και οι επιπλοκές ελάχιστες.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή μπορεί να είναι ο πριαπισμός, κατάσταση κατά την οποία η στύση είναι επώδυνη και δεν υποχωρεί ούτε μετά την πάροδο 3-4 ωρών. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του ώστε να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο περιστατικό καθώς η παρατεταμένη στύση για περισσότερες από 6-8 ώρες, είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβες στο πέος, έως και μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των ενδοπεϊκών ενέσεων για την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης ξεπερνούν το 80%.  Περίπου 5 στους 10 άνδρες που επιλέγουν τη συγκεκριμένη μορφή θεραπείας, συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν και μετά το πρώτο τρίμηνο.