ΑΝΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση για έναν άνδρα είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του. Η αναστολή αυτή μπορεί να συμβαίνει:

  • Όταν κατά τη διάρκεια της πλήρους σεξουαλικής πράξης, με πλήρη διείσδυση μέσα στον κόλπο της συντρόφου του, ο άνδρας αδυνατεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση.
  • Όταν δεν φτάνει καθόλου στην εκσπερμάτιση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τη σύντροφό του, παρά τα «παιχνίδια» και τη διείσδυση.
  • Όταν δεν μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση ούτε και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνδρας που εμφανίζει το πρόβλημα, αδυνατεί να ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της κολπικής διείσδυσης, ενώ μπορεί να εκσπερματίσει είτε με το χέρι του, είτε με το χέρι της συντρόφου του στη φάση των σεξουαλικών παιχνιδιών, είτε ακόμη και στη φάση του στοματικού σεξ από τη σύντροφό του. Ο άνδρας που κυριαρχείται από τη συγκεκριμένη διαταραχή, έχει την ικανότητα να «απολαμβάνει» αυνανιστικούς οργασμούς, δεν μπορεί όμως να βιώσει την κορύφωση μέσα από τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Τα αίτια της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι περισσότερο ψυχογενή και συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα μέσα στη σχέση του αλλά και με το πώς ωρίμασε ψυχοσεξουαλικά και βίωσε τις πρώτες του σεξουαλικές εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια, η διαταραχή αυτή αυξάνεται κυρίως σε άνδρες ηλικίας 20-30 ετών, κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς αφού πρόκειται για την πρώτη, σεξουαλικά «γεμάτη» δεκαετία ενός άνδρα.

Το άγχος και η αμφισβήτηση του σεξουαλικού του ρόλου, καθώς και η παράταση συχνών και επαναλαμβανόμενων αυνανιστικών οργασμών είναι οι παράγοντες εκείνοι που αποτρέπουν έναν άνδρα από το να εκφραστεί μέσω της οργασμικής κορύφωσης μιας σεξουαλικής πράξης. 

Ο άνδρας αυτοπαγιδεύεται όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τελειώσει προκαλώντας εκνευρισμό και στη σύντροφό του, που το εισπράττει αρνητικά ως προς τη γυναικεία της θηλυκότητα, αισθανόμενη ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον σύντροφό της. Ο άνδρας προσπαθεί μάταια και ιδεοληπτικά να φέρει εδώ και τώρα την εκσπερμάτιση για να τη δείξει στη σύντροφό του, οδηγούμενος σε μηχανικό, καταναγκαστικό τρόπο διατήρησης της στύσης και με αρκετή αμηχανία και ψυχική ένταση, νιώθει ότι δεν μπορεί να το πετύχει αυτό.

Η επίμονη αυτή προσπάθεια αλλά και η έκλυση άγχους στη μη επίτευξη του σκοπού, επιφέρει κόπωση με την παράταση του χρόνου ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο άνδρας να εμφανίσει στυτικό κάματο (απώλεια της στύσης). Το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζει διαταραχές της εκσπερμάτισης αυξάνει κυρίως στην ανεσταλμένη μορφή της έχοντας τη δεύτερη θέση μετά την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους εκτός από τους ψυχολογικούς. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν κυρίως φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και κατασταλτικά του ΚΝΣ, νευροληπτικά και αντιϋπερτασικά. Έχουν ενοχοποιηθεί επίσης ο σακχαρώδης διαβήτης, βλάβες του νωτιαίου μυελού και παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων.

Ενώ λοιπόν ψυχικά, ένας άνδρας μπορεί να βιώνει την οργασμική ηδονή, δεν έχει την ικανότητα της πλήρους ενεργοποίησης του βιολογικού μηχανισμού της εκσπερμάτισης και της τελικής εκφόρτισης του σπέρματος από το στόμιο της ουρήθρας.