ΥΔΡΟΚΗΛΗ

 

Οι όρχεις εμπεριέχονται στο όσχεο και περιβάλλονται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού. Φυσιολογικά, το υγρό παράγεται και επαναρροφάται συνεχώς, ώστε να μένει σταθερή η ποσότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η ποσότητα αυτή αυξάνεται, με αποτέλεσμα το όσχεο να διογκώνεται. Η κατάσταση που εμφανίζεται προοδευτικά συνήθως γύρω από τον έναν όρχι και είναι ανώδυνη, ονομάζεται υδροκήλη. Το μόνο σύμπτωμα που δημιουργεί είναι ένα αίσθημα δυσφορίας λόγω του μεγάλου βάρους.

Η εμφάνιση υδροκήλης είναι συχνότατη στα νεογνά, και μάλιστα στον πρώτο χρόνο ζωής. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερα αγόρια, καθώς επίσης και σε άνδρες.

Η υδροκήλη διακρίνεται σε:

  • Ιδιοπαθή, για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο.
  • Δευτεροπαθή, η οποία είναι αντιδραστική εκδήλωση σε κάποια πάθηση του όρχεως. Στους ενήλικες, μπορεί να αναπτυχθεί υδροκήλη ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραυματισμού του όρχεως, καθώς και ύστερα από χειρουργείο για κιρσοκήλη.

Η εξέταση ωστόσο πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς πίσω από την υδροκήλη μπορεί να κρύβεται κάποια άλλη πάθηση, όπως καρκίνος των όρχεων ή της επιδιδυμίδας. Αν χρειαστεί, ο ανδρολόγος θα συστήσει να γίνει υπερηχογράφημα όρχεων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωσή του.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΥΔΡΟΚΗΛΗ

Για τα βρέφη συστήνεται απλή παρακολούθηση, αφού συνήθως η υδροκήλη εξαφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής. Στους ενήλικες υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Η υδροκήλη απαιτεί χειρουργική θεραπεία, μόνο αν είναι αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία.

Κατά την επέμβαση γίνεται διάνοιξη της κοιλότητας και άδειασμα του υγρού και ταυτόχρονα αναστροφή ή πτύχωση ενός περιβλήματος του όρχεως. Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του, λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή την επόμενη μέρα, όμως το όσχεο πρέπει να διατηρείται ψηλά για μια περίοδο περίπου 2 εβδομάδων με τη χρήση ειδικού τύπου εσωρούχου, που ονομάζεται σπασουάρ και φέρει μικρή θήκη, όπου τοποθετούνται οι όρχεις.

Εναλλακτικά, σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή σε αντιπηκτική αγωγή που απαγορεύεται να διακοπεί, η αντιμετώπιση της υδροκήλης μπορεί να γίνει εύκολα στο ιατρείο με αναρρόφηση του υγρού με βελόνα.  

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής με υδροκήλη πρέπει να γνωρίζει ότι τα ποσοστά επανεμφάνισης της πάθησης είναι μεγάλα.