ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ
Η χρόνια προστατίτιδα είναι λοίμωξη του προστάτη που συνήθως προκαλείται από τα βακτήρια E.coli, Klebsiella και Proteus. Σπανιότερα ενοχοποιούνται και άλλοι μικροοργανισμοί όπως γονόκοκκος, χλαμύδια, μυκόπλασμα και μύκητες.
Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι η χρόνια λοίμωξη των ούρων που παλινδρομούν στον προστάτη και προκαλούν την προστατίτιδα.
Η αιτιολογία της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας δεν είναι ξεκαθαρισμένη ενώ τα συμπτώματα είναι παρόμοια και για τις δύο μορφές:
- Αίσθημα τάσης ή βάρους στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό
- Συχνουρία και επιτακτική ανάγκη κένωσης του εντέρου
- Αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς
- Δυσκολία στην ούρηση
- Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
- Αίσθημα πόνου στους όρχεις ή τη βουβωνική χώρα
- Μειωμένη ερωτική επιθυμία
- Διαταραχές στη στύση
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- Πρόωρη ή και επώδυνη εκσπερμάτιση
- Νυκτουρία
- Επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς
Οξεία προστατίτιδα
Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται επίσης από βακτήρια που προκαλούν τη χρόνια προστατίτιδα. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του αίματος ή να εμφανιστεί ως επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη. Ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα λοίμωξης δηλαδή πυρετό, ρίγος, αδυναμία που συνοδεύεται από συχνουρία και δυσουρία.
Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Είναι η φλεγμονή του προστάτη που δεν δίνει συμπτώματα. Συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία σε βιοψία προστάτη που γίνεται για άλλο λόγο ενώ τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι ξεκάθαρα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ
Η διάγνωση βασίζεται στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στην καλή κλινική εξέταση.
Η καλλιέργεια ούρων βοηθά στον εντοπισμό τυχόν βακτηρίων και τον προσδιορισμό του είδους της προστατίτιδας. Ενδέχεται να χρειαστούν και πιο ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα (κύστης-προστάτη-όρχεων) και αξονική τομογραφία.
Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
Η γενική εξέταση αίματος θα επιβεβαιώσει τη λοίμωξη ενώ η καλλιέργεια ούρων θα εντοπίσει το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο.
Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
Η καλλιέργεια ούρων ενδέχεται να μην εντοπίσει το μικρόβιο που έχει προκαλέσει την προστατίτιδα. Η συλλογή ούρων μετά από μάλαξη του προστάτη αυξάνει την πιθανότητα να εντοπισθεί ο μικροοργανισμός.
Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα – χρόνιος πυελικός πόνος
Αφού αποκλεισθούν άλλες παθήσεις και άλλοι τύποι προστατίτιδας, τα συμπτώματα θα πρέπει να επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών για να γίνει η σχετική διάγνωση. Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί τον ασθενή και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας παίζει η πείρα του ουρολόγου, καθώς η πάθηση δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εργαστηριακά, δηλαδή οι εξετάσεις (αίματος, ούρων και υπέρηχοι) είναι φυσιολογικές.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ
Η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής σχετίζεται με το είδος της προστατίτιδας.
Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
- Χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα ή ενέσιμων.
- Αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη.
- Άφθονα υγρά
- Συχνά απαιτείται νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών.
Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
- Χορήγηση αντιβιοτικών και σε αυτό το είδος προστατίτιδας.
Η θεραπεία πρέπει να διαρκέσει από 3 έως και 8 εβδομάδες για να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής.
Παράλληλα, πρέπει να διερευνηθούν οι αίτιες που μπορεί να προκαλούν ουρολοιμώξεις. Μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι η λιθίαση του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη με υπολειπόμενο ούρων και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τη νεύρωση της κύστης.
Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα – χρόνιος πυελικός πόνος
Δεν υπάρχει μια και μοναδική θεραπεία για όλες τι περιπτώσεις καθώς δεν είναι γνωστά τα αίτια που την προκαλούν.
Συχνά οι ασθενείς παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, παρατηρείται μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων ενώ τα αίτια που μπορεί να πυροδοτήσουν την επανεμφάνισή της είναι διαφορετικά για τον καθένα.
- Η θεραπεία συνήθως είναι μακροχρόνια και συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς που ενδέχεται να υποφέρει παράλληλα από άγχος και κατάθλιψη.
Συχνά χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών με στόχο τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
- Αντιβιοτικά
- Αντιφλεγμονώδη
- Μυοχαλαρωτικά
- Φάρμακα που βελτιώνουν τη ροή των ούρων και τη συχνουρία (α-αδρενεργικοί αποκλειστές, αντιχολινεργικά)
- Φάρμακα που βοηθούν τη στυτική λειτουργία, φυτικά εκχυλίσματα καθώς και νευροληπτικά σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.
- Πρέπει να αποφεύγονται τροφές, ποτά ή συνήθειες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί βοηθητική η φυσικοθεραπεία από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, για τη μείωση του χρόνιου πυελικού πόνου αλλά και την εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να χαλαρώνει το πυελικό έδαφος.
Εφόσον έχει επηρεαστεί σημαντικά και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, ίσως χρειαστεί η συνεργασία με ψυχίατρο ή ψυχολόγο.
ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ;
- Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι πλήρως ιάσιμη με την λήψη αντιβιοτικών για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως 3 εβδομάδων).
- Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα παρόλο που υποτροπιάζει, ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά και ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μετά την αγωγή.
- Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια πρόκληση τόσο για τον ασθενή όσο και το γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν εξαλείφονται πλήρως αλλά παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Στόχος είναι ο ασθενής να έχει καλή ποιότητα ζωής και να μην επηρεάζεται η κοινωνικότητα του.
- Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν είναι κλινικά σημαντική και δε χρειάζεται αντιμετώπιση.