ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Υπάρχουν πολλές παθήσεις των γεννητικών οργάνων στους εφήβους, οι οποίες πολλές φορές υποτιμώνται διαγνωστικά, μπορεί όμως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, τόσο όσον αφορά στη γονιμότητα όσο και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

ΦΙΜΩΣΗ

Η άκρη του πέους, που ονομάζεται βάλανος, περιβάλλεται από δέρμα, το οποίο δημιουργεί ένα προστατευτικό κάλυμμα, τη λεγόμενη ακροποσθία. Όταν η ακροποσθία είναι στενή, δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτεται η βάλανος.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα όπου κατά τη διείσδυση στον κόλπο και μετά από παλίνδρομες κινήσεις μέσα σε αυτόν μπορεί να νιώσει κανείς πόνο στο πέος. Ο πόνος αυτός στην περιοχή του πέους μπορεί να υποδηλώνει πλήρη ή μερική φίμωση.

Καλό θα είναι να μην προσπαθήσει κανείς να αποκαλύψει τη βάλανο μόνος του, τραβώντας το δέρμα προς τα κάτω, γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή να «εγκλωβίσει» το δέρμα του πέους γύρω από τη βάλανο με αποτέλεσμα, λόγω της περίσφιξης, να δημιουργηθεί μια επείγουσα κατάσταση, η παραφίμωση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό χειρουργό ουρολόγο, καθώς πολλές φορές χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί η ακροποσθία και να απελευθερωθεί η βάλανος (περιτομή). Πρόκειται για μια μικρή επέμβαση που γίνεται με τοπική νάρκωση κι ο ασθενής μπορεί να φύγει αμέσως μετά από το νοσοκομείο.

ΒΡΑΧΥΣ ΧΑΛΙΝΟΣ

Ο χαλινός είναι μια μικρή λωρίδα δέρματος, η οποία ενώνει την ακροποσθία με τη βάλανο.Πολλοί έφηβοι νομίζουν ότι σπάει στην πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

 

Αυτό βέβαια δεν ισχύει καθώς ο χαλινός τις περισσότερες φορές παραμένει ανέπαφος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όταν είναι βραχύς, μπορεί να τραυματιστεί ή να κοπεί, κατά τη διάρκεια συνήθως των πρώτων σεξουαλικών επαφών, ιδίως εάν ο κόλπος είναι στεγνός. Εάν σπάσει ο χαλινός, τότε απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα, λόγω του πόνου και της αιμορραγίας που συνήθως ακολουθεί

ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ

Μια άλλη κατάσταση στο πέος που μπορεί να δυσκολέψει την σεξουαλική επαφή είναι η συγγενής κάμψη του πέους. Μερικοί άνδρες γεννιούνται με πέος, το οποίο όταν βρίσκεται σε στύση δεν είναι τελείως ή σχετικά ευθύ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η είσοδος στον γυναικείο κόλπο και να παρατηρείται πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, τόσο από τον άνδρα όσο και από τη γυναίκα. Η κάμψη είναι συνηθέστερα προς τα πάνω αλλά μπορεί να είναι και προς τα κάτω ή τα πλάγια. Αν η κάμψη είναι τόσο σημαντική που να επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή τότε θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση με τοπική νάρκωση ώστε να γίνει ο ευθειασμός του οργάνου.

ΥΠΟΣΠΑΔΙΑΣ

Όσον αφορά στο πέος, θα πρέπει να αναφερθεί και μία άλλη πάθηση που λέγεται υποσπαδίας. Σε έναν άνδρα με υποσπαδία, το έξω στόμιο της ουρήθρας δεν βρίσκεται στη γνωστή θέση αλλά σε κάποιο σημείο στην κάτω επιφάνεια του πέους. Αυτό το γεγονός μπορεί να δυσκολέψει τόσο την ούρηση όσο και τη γόνιμη εκσπερμάτιση και είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

 

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Σε ότι αφορά τους όρχεις, η συνηθέστερη πάθηση είναι η κιρσοκήλη. Η κιρσοκήλη είναι η μη φυσιολογική διάταση των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις. Συνηθέστερα εμφανίζεται αριστερά, είναι δυνατόν όμως  να εμφανιστεί είτε δεξιά είτε και αμφοτερόπλευρα. Αποτελεί τη συχνότερη και ευκολότερα αναγνωρίσιμη αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα.