ΠΕΡΙΤΟΜΗ – ΦΙΜΩΣΗ

 

Φίμωση και περιτομή είναι έννοιες αλληλένδετες, ως… “το πρόβλημα” και “η αντιμετώπισή” του.

Φίμωση είναι η παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το στόμιο της ακροποσθίας, δηλαδή το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους, είναι πολύ στενό και δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω.

Η φίμωση μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να δημιουργείται από επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας που ονομάζονται βαλανοποσθίτιδες.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η περιτομή είναι η αφαίρεση της ακροποσθίας, που γίνεται ώστε η βάλανος να είναι μόνιμα ακάλυπτη από δέρμα.

Οι τύποι της περιτομής:

  • Πλήρης, όταν κόβεται όλο το δέρμα γύρω από τη βάλανο και αυτή δεν καλύπτεται από δέρμα ακόμα κι όταν το πέος είναι σε χάλαση.
  • Μερική περιτομή, όταν αφήνεται ένα μικρό τμήμα δέρματος να καλύπτει μερικώς τη βάλανο. Ο γιατρός αποφασίζει ποια διαδικασία θα ακολουθήσει, ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος.

 

 

Η περιτομή είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης και συνιστάται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο άνδρας ή το παιδί δεν μπορούν να αποκαλύψουν τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, προκαλείται στένωση και πόνος κατά τη στύση. Πολλοί όμως αποφασίζουν να κάνουν περιτομή για λόγους υγιεινής. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή, εμφανίζουν πολύ λιγότερες λοιμώξεις ουροποιητικού σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί.

 

Για την επέμβαση της περιτομής, δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, εκτός από τους άνδρες που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση, η αγωγή πρέπει να διακοπεί για ορισμένες ημέρες πριν από το χειρουργείο και, κατά περίπτωση, μπορεί να αντικατασταθεί με ειδικές ενέσεις που εφαρμόζονται στην κοιλιακή χώρα.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία που εφαρμόζεται  περιφερικά στη βάση του πέους.

Στη συνέχεια, τέμνεται ο χαλινός, γίνεται αποκατάσταση της βράχυνσής του και ακολουθεί αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει. Γίνεται επιμελής αιμόσταση, συρραφή του τραύματος και τέλος, τοποθετούνται γάζες και ελαστικός επίδεσμος γύρω από το πέος.

 

Σε παιδιά και νεαρά άτομα, η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η περιτομή δεν είναι επώδυνη. Για αυτό τον λόγο συνήθως δεν χρειάζεται να χορηγηθούν παυσίπονα, παρά μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος νιώθει ενόχληση ή έχουν γίνει ράμματα. Στην πλειoνότητά τους οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά την επέμβαση.

Σε μικρό ποσοστό, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν αιμάτωμα, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με πίεση στο τραύμα και δεν έχει καμία συνέπεια. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος, η οποία αντιμετωπίζεται με την χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών.

Οι επίδεσμοι μπορούν να αφαιρεθούν την επόμενη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει ενόχληση για μερικές μέρες όταν η βάλανος θα έρχεται σε επαφή με το εσώρουχο, όμως αυτό είναι κάτι που εξαλείφεται σύντομα, πλήρως.

Ο άνδρας μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του την επόμενη μέρα, εάν πρόκειται για δουλειά γραφείου, όμως οι έντονες δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον για 4 μέρες μετά την περιτομή. Η επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10 -12 ημέρες.

Συνήθως χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα και η σεξουαλική επαφή είναι εφικτή μετά τη βιοδιάσπασή τους, που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανδρολόγος είναι εκείνος που θα ενημερώσει κάθε ασθενή, αφού πάρει εξιτήριο, για:

  • Αντιπηκτικά. Πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσει ξανά.
  • Έντονη σωματική δραστηριότητα και πότε μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.
  • Για την αντιβίωση που θα λάβει μετεγχειρητικά.
  • Για την μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
  • Αφαίρεση ραμμάτων. Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να αφαιρούνται σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.