Καρδιαγγειακά προβλήματα «κρύβει» η αδυναμία στύσης

Μία, ακόμη, επιστημονική μελέτη, αυτή τη φορά από Κινέζους ερευνητές, δείχνει ότι η αδυναμία επίτευξης στύσης μπορεί να κρύβει καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι, όσοι άνδρες έχουν στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ακόμη και να πεθάνουν πρόωρα.

Τη μελέτη (μετα-ανάλυση) έκανε το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Nanchang και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sexual Medicine.

Οι επιστήμονες σύγκριναν 25 μελέτες, με συνολικό δείγμα 154.794 ανδρών. Διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς αντιμετώπιζαν δυσκολία στην επίτευξη ή στην διατήρηση της στύσης, είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα στύσης. Επίσης η στυτική δυσλειτουργία αύξανε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο (34%) και για πρόωρο θάνατο (33%), ειδικά στους άνω των 55 χρόνων και σε όσους κάπνιζαν ή είχαν διαβήτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Wenxiong Zhang, οι άνδρες που έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία για διάστημα μικρότερο των επτά ετών, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, από όσους αντιμετώπιζαν το πρόβλημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. «Αν δε θεραπευθεί η εξελισσόμενη κατάθλιψη, μπορεί να γίνει καταλύτης για την κακή υγεία», τονίζουν οι ερευνητές.

Οι προβλέψεις του ΠΟΥ αναφέρουν ότι το 2025 η στυτική δυσλειτουργία θα επηρεάζει 300 εκατομμύρια άνδρες.

Μοιραστείτε το
Author Info

Call Now ButtonΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ