ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 41 ετών και πάσχω από κατάθλιψη μια πενταετία περίπου. Πρέπει να αναφέρω επίσης ότι λαμβάνω θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χάπια .Έχω διαβάσει ότι η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην στύση. Είναι αυτό αλήθεια.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή , όσο και την σύντροφο του , την οικογένεια του , το εργασιακό του περιβάλλον και το γενικότερο πλαίσιο του συστήματος υγείας . Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι ετησίως διαγιγνώσκονται ετησίως 18 εκατομμύρια ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή , ενώ 12 έως 18 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αγωγή με αντικαταθλιπτικά κυρίως λόγω κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών . Μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία πάσχουν και από κατάθλιψη και είναι βέβαιο ότι η σχέση κατάθλιψης και διαταραχής της στύσης είναι αμφίδρομη . Για την ακρίβεια έχουν καταγραφεί 5 μοντέλα συσχέτισης της κατάθλιψης με την στυτική δυσλειτουργία .
Πρώτα από όλα κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί δευτεροπαθώς σε άνδρες που πάσχουν από διαταραχή της στύσης , λόγω της ευαισθησίας τους για το συγκεκριμένο πρόβλημα . Πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη .
Δεύτερο , η διαταραχή της στύσης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καταθλιπτικού επεισοδίου . Έχει βρεθεί ότι οι καταθλιπτικοί μπορεί να παρουσιάσουν μείωση ακόμα και των νυκτερινών στύσεων , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την νευροφυσιολογία της στύσης .
Τρίτο , ένας κοινός παράγοντας μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη και των δύο παθολογικών καταστάσεων, όπως διαβήτης , υπέρταση , καρδιαγγειακή νόσος ,νευρολογικές διαταραχές και ορμονικές διαταραχές .
Τέταρτο , είναι πολύ πιθανό και τα ίδια τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης να προκαλέσουν στυτική διαταραχή . Πραγματικά το 5%-80% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή παρουσιάζουν σεξουαλικές διαταραχές , κυρίως στυτική δυσλειτουργία και καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση .
Πέμπτο , σπανιότερα είναι πιθανό η κατάθλιψη και η στυτική διαταραχή να συνυπάρχουν χωρίς να έχουν κοινή αιτιολογία .
Λόγω της συχνότητας και της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας , είναι αναγκαία η ακριβής διάγνωση . Είναι θεμελιώδες ο ιατρός να γνωρίζει ποία είναι η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής νόσος έτσι ώστε να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία και ταυτόχρονα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών καθώς και την περίπτωση υποθεραπείας της κυρίας νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ