ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 41 ετών και πάσχω από κατάθλιψη μια πενταετία περίπου. Πρέπει να αναφέρω επίσης ότι λαμβάνω θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χάπια .Έχω διαβάσει ότι η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην στύση. Είναι αυτό αλήθεια.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή , όσο και την σύντροφο του , την οικογένεια του , το εργασιακό του περιβάλλον και το γενικότερο πλαίσιο του συστήματος υγείας . Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι ετησίως διαγιγνώσκονται ετησίως 18 εκατομμύρια ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή , ενώ 12 έως 18 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αγωγή με αντικαταθλιπτικά κυρίως λόγω κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών . Μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία πάσχουν και από κατάθλιψη και είναι βέβαιο ότι η σχέση κατάθλιψης και διαταραχής της στύσης είναι αμφίδρομη . Για την ακρίβεια έχουν καταγραφεί 5 μοντέλα συσχέτισης της κατάθλιψης με την στυτική δυσλειτουργία .
Πρώτα από όλα κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί δευτεροπαθώς σε άνδρες που πάσχουν από διαταραχή της στύσης , λόγω της ευαισθησίας τους για το συγκεκριμένο πρόβλημα . Πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη .
Δεύτερο , η διαταραχή της στύσης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του καταθλιπτικού επεισοδίου . Έχει βρεθεί ότι οι καταθλιπτικοί μπορεί να παρουσιάσουν μείωση ακόμα και των νυκτερινών στύσεων , πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την νευροφυσιολογία της στύσης .
Τρίτο , ένας κοινός παράγοντας μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη και των δύο παθολογικών καταστάσεων, όπως διαβήτης , υπέρταση , καρδιαγγειακή νόσος ,νευρολογικές διαταραχές και ορμονικές διαταραχές .
Τέταρτο , είναι πολύ πιθανό και τα ίδια τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης να προκαλέσουν στυτική διαταραχή . Πραγματικά το 5%-80% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή παρουσιάζουν σεξουαλικές διαταραχές , κυρίως στυτική δυσλειτουργία και καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση .
Πέμπτο , σπανιότερα είναι πιθανό η κατάθλιψη και η στυτική διαταραχή να συνυπάρχουν χωρίς να έχουν κοινή αιτιολογία .
Λόγω της συχνότητας και της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας , είναι αναγκαία η ακριβής διάγνωση . Είναι θεμελιώδες ο ιατρός να γνωρίζει ποία είναι η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής νόσος έτσι ώστε να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία και ταυτόχρονα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών καθώς και την περίπτωση υποθεραπείας της κυρίας νόσου.

Μοιραστείτε το
Call Now ButtonΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ