Κορωνοϊός ή Εμβόλια: Ποιο από τα δυο απειλεί τη στυτική λειτουργία

Κορωνοϊός ή Εμβόλια: Ποιο από τα δυο απειλεί τη στυτική λειτουργία

Και τι δεν έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, έχει κάνει πολλούς να τα αμφισβητούν και να διαρρέουν μια παραφιλολογία, ότι τάχα προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα στους άνδρες.

Μέχρι στιγμής είναι λίγες οι έρευνες σχετικά με τον τρόπο, που ο ιός ή τα εμβόλια για την COVID-19 επηρεάζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Πρόσφατη διερεύνηση από γιατρούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Miami, ωστόσο, αποκάλυψε πιθανώς μακροχρόνιες επιπτώσεις στους άνδρες κάθε ηλικίας, που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ότι η COVID-19 λοίμωξη επηρεάζει το πέος. Η ανάλυση ιστών από το πέος δύο ανδρών, που είχαν κάνει εμφύτευση, έδειξε ότι ο ιός συνέχισε να υπάρχει επτά έως και εννέα μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Και οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, πιθανότατα επειδή η μόλυνση επηρέασε την αιμάτωση του πέους.

Πάντως πρόσθετη έρευνα, που διενεργήθηκε σε 45 άνδρες, έδειξε ότι τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BionTech και Moderna είναι ασφαλή για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι άνδρες, που έχουν νοσήσει από COVID-19 και στη συνέχεια ένιωσαν πόνο στους όρχεις, πιθανότατα σκέφτονται ότι ο κορονοϊός έχει εισβάλει στους ιστούς, με πιθανό αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτοί οι άνδρες θα πρέπει να συμβουλευθούν έναν ουρολόγο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη πως και άλλοι ιοί εισβάλλουν στους όρχεις και επηρεάζουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ