ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 62 ετών και πάσχω από την νόσο του PARKINSON. Είναι δυνατόν η πάθηση μου αυτή να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργια.

Υπάρχουν πολλές νευρολογικές παθήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική μας ζωή , προκαλώντας διαταραχές τόσο στην στύση όσο και στην εκσπερμάτιση . Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως στυτική δυσλειτουργία νευρογενούς αιτιολογίας ορίζεται η αδυναμία για απόκτηση η/ και διατήρηση στύσης ικανής για την σεξουαλική πράξη, η οποία συνδέεται με την διάγνωση κάποιας καλά τεκμηριωμένης νευρολογικής νόσου . Είναι επίσης γνωστό , ότι βρίσκουμε διαφορετικές παθήσεις του νευρικού συστήματος , ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία αναφερόμαστε . Έτσι σε μεγαλύτερες ηλικίες συναντούμε παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια . Σε νεώτερους ανθρώπους είναι πιθανότερο να συναντήσουμε διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση , η μυελομηνιγγοκήλη , οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού καθώς και συγγενείς παθήσεις του νευρικού συστήματος .
Οι νευρολογικές παθήσεις χωρίζονται ανάλογα με την εντόπιση τους σε εκείνες που εντοπίζονται κεντρικότερα πάνω από την γέφυρα , σε εκείνες που εντοπίζονται στον νωτιαίο μυελό καθώς και σε περιφερικές βλάβες . Ιδιαίτερη σημασία για την σεξουαλική ζωή μπορούν να έχουν οι βλάβες οι οποίες εντοπίζονται στην ιερή περιοχή του νωτιαίου μυελού , όπου βρίσκονται τα νωτιαία κέντρα ελέγχου της στύσης .
Οι κεντρικές παθήσεις , όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια , προκαλούν σημαντικές διαταραχές στην σεξουαλική ζωή οι οποίες μπορεί να συνδέονται με πιθανές αλλοιώσεις της μνήμης , της κινητικότητας και του προσανατολισμού . Αν οι παραπάνω διαταραχές δεν επηρεάζουν την σεξουαλική υγεία , τότε αυτή μπορεί να διαταραχθεί από αλλοιώσεις της αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα την δυσκολία απόκτησης και διατήρησης ικανής στύσης .
Άλλες περιφερικότερες παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι τραυματικές κακώσεις του νωτιαίου μυελού , μπορούν και αυτές να επηρεάσουν σημαντικά την
σεξουαλικότητα μας . Η πολλαπλή σκλήρυνση ( σκλήρυνση κατά πλάκα ) είναι μια προοδευτική απομυελινωτική νόσος που εκδηλώνεται κυρίως ανάμεσα στα 20-45 έτη με αναλογία ανδρών / γυναικών 1:2. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της όρασης , αδυναμία , σπαστικότητα και διαταραχές της αισθητικότητας . Διαταραχές στην σεξουαλική ζωή , εμφανίζονται στο 75% των ανδρών που πάσχουν από την νόσο αυτή .
Οι συχνότερες περιφερικές νευρολογικές διαταραχές είναι εκείνες που συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη , τον αλκοολισμό , τα τραύματα στην λεκάνη καθώς με μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο ( ριζική προστατεκτομή κ.α . ) .
Οι παθήσεις αυτές συνδέονται τόσο με διαταραχές της στύσεις , όσο και με αλλοιώσεις της αισθητικότητας της περιοχής . Τέλος , είναι δυνατόν να υπάρχουν και βλάβες στην ιερά περιοχή του νωτιαίου μυελού ( νωτιαία κέντρα της
στύσης ) όπως η μυελομηνιγγοκήλη και τραυματικές κακώσεις της περιοχής . Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης της περιοχής δεν υπάρχει ούτε ψυχογενής , ούτε ανακλαστική στυτική απάντηση , με αποτέλεσμα να χρειάζονται θεραπείες δεύτερης γραμμής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ