Ορμόνες: Δεν είναι το κλειδί για τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες

 

Μελέτη για τις αιτίες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τα επίπεδα των ορμονών και ότι η ορμονική θεραπεία δεν πρέπει να θεωρείται ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα η μελέτη αποκάλυψε ότι, ενώ οι ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρογόνων όπως η τεστοστερόνη, διαδραματίζουν ρόλο σε αυτό, τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία είναι αν μια γυναίκα έχει παιδιά, αν έχει κάποιον σύντροφο ή αν παίρνει κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 588 γυναίκες από την Αυστραλία, ηλικίας από 18 έως 39 ετών. Όπως είπε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Susan Davis στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology, το οποίο δημοσίευσε τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ της σεξουαλικής λειτουργίας και των επιπέδων των ορμονών, που σχετίζονται με το σεξ.

Ειδικότερα έλαβαν υπόψη τους στοιχεία, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών, όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα και ο κύκλος της περιόδου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των ανδρογόνων σχετίζονται σημαντικά με τη μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, αλλά ο βαθμός, με τον οποίο οι ορμόνες συνέβαλαν στη σεξουαλική επιθυμία των συμμετεχόντων, στη σεξουαλική ευχαρίστηση, στον οργασμό και στη σεξουαλική αυτο-εικόνα ήταν λιγότερο από 5%.

Ωστόσο, όταν οι γυναίκες έχουν παιδιά, αν έχουν σύντροφο και αν ακολουθούν θεραπεία για την κατάθλιψη, τότε εξηγούνται οι διαφορές στην σεξουαλική λειτουργία μεταξύ διαφορετικών γυναικών, κατά περίπου 10%.

«Με το 90% να παραμένει ανεξήγητο, φαίνεται ότι η σεξουαλικότητα των νεαρών γυναικών επηρεάζεται περισσότερο από πράγματα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, όπως οι πεποιθήσεις τους, οι προηγούμενες σεξουαλικές τους εμπειρίες – τόσο οι αρνητικές όσο και οι θετικές – και το κατά πόσο κατανοούν την σεξουαλική λειτουργία», κατέληξαν οι ερευνητές.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ