Περιοδοντίτιδα και στύση: Πώς σχετίζονται;

Τελικά η έλλειψη στοματικής υγιεινής δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στα δόντια και στα ούλα, αλλά σχετίζεται με πολλά περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνδρες, που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Periodontology.

Οι εθελοντές, που συμμετείχαν στη μελέτη, υποβλήθηκαν σε περιοδοντική εξέταση και εξετάστηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, το λιπιδαιμικό τους προφίλ, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, αλλά και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία παρουσίαζε σημάδια περιοδοντίτιδας. Μάλιστα, εκείνοι με την πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία παρουσίασαν τη χειρότερη περιοδοντική βλάβη, ενώ οι πάσχοντες από περιοδοντίτιδα ήταν 2,28 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με τους ασθενείς με υγιή ούλα. Οι βιοχημικές μεταβλητές, που σχετίστηκαν με την στυτική δυσλειτουργία, ήταν τα τριγλυκερίδια, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Τα βακτηρίδια της περιοδοντίτιδας ή οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες, που περιέχονται στα μολυσμένα ούλα, βλάπτουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων. Όταν αυτή η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμφανίζεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, η ροή του αίματος επηρεάζεται δυσμενώς, οδηγώντας σε ανικανότητα.

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ