Προφυλακτικό: «Άγνωστη» λέξη για 1 στους 4 εφήβους

Την ώρα που πολλοί γονείς μιλούν, πια, ανοικτά για το σεξ στα παιδιά τους, θέλοντας να τα προετοιμάσουν για τους πιθανούς κινδύνους, που κρύβει μια σεξουαλική επαφή, ένας στους τέσσερις εφήβους «κωφεύει» και απαξιώνει τη χρήση του προφυλακτικού.

Τα νέα ευρήματα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», ΕΠΙΨΥ, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έγκυρη ενημέρωση, ώστε κάθε έφηβος να γνωρίζει όλα όσα χρειάζεται, στο κατώφλι της σεξουαλικής του ζωής.

Το 2018 1 στους 4 15χρονους (26,4%) αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στα αγόρια (34,3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (18,6%).

Ένας στους 7 έφηβους (14,1%) που αναφέρει ότι είχε ήδη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, παραδέχτηκε ότι, πριν από την πρώτη του επαφή, είχε καταναλώσει αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία –  3 στους 4 χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Ωστόσο το 18,3% των εφήβων απαντά ότι δεν έκανε χρήση προφυλακτικού ενώ το 6,1% απαντά «Δεν ξέρω αν χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό». Διαχρονικά, από το 2002 έως το 2018, το ποσοστό 15χρονων παιδιών, που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού, μειώνεται σημαντικά από 86,9% σε 75,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 10 εφήβους κάνει σεξ για πρώτη φορά στην ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα. Το ποσοστό των αγοριών που αναφέρουν ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 13 ετών ή νωρίτερα είναι σημαντικά υψηλότερο (14,2%) από το αντίστοιχο των κοριτσιών (1,7%).

Η εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή, το οποίο συμβάλει στη σεξουαλική ανάπτυξη και έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές σεξουαλικές εμπειρίες και συμπεριφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ, το 2018 1 στα 5 κορίτσια (20,5%) και 1 στα 13 αγόρια (7,9%) απαντούν, σχετικά με την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή που είχαν, είτε ότι δεν ήθελαν πραγματικά να συμβεί, είτε ότι θα προτιμούσαν να έχει συμβεί αργότερα.

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ