Πόσο σεξ την εβδομάδα μας κάνει ευτυχισμένους;

Τελικά φέρνει το σεξ στην ευτυχία; Και, αν ναι, σε τι ποσότητα; Δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση, λένε οι επιστήμονες, που ασχολούνται με το θέμα. Γιατί ενώ θεωρητικά, στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης, το συχνό σεξ βοηθάει πολύ να νιώθουμε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, όταν κάποιος έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους είναι, τελικά, λιγότερο ευτυχισμένος…

Σε σύγκριση, πάντως, με ανθρώπους, που δεν είχαν καμία ερωτική συνεύρεση μέσα στο προηγούμενο έτος, εκείνοι που έκαναν σεξ 2-3 φορές τον μήνα ήταν 33% πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, σύμφωνα με τον Tim Wadsworth, κοινωνιολόγο από το Πανεπιστήμιο Boulder του Colorado. Για όσους έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα το ποσοστό έφτανε στο 44%, ενώ για όσους η συχνότητα έφτανε στις 2-3 φορές την εβδομάδα, το ποσοστό εκτοξευόταν στο 55%.

Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η αναλογία σεξ-ευτυχίας δεν καθορίζεται μόνο από τις φορές, που κάποιος έχει μια ερωτική επαφή, αλλά και με το αν είναι ή όχι ανταγωνιστικός. Αν, δηλαδή, τον «φτιάχνει» το γεγονός ότι είναι σεξουαλικά δραστήριος περισσότερο από κάποιους άλλους.

«Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση στο αίσθημα της ευτυχίας, όταν η συχνότητα του σεξ είναι επαρκής, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πλευρά, η οποία αφορά στις σκέψεις των ανθρώπων, που θεωρούν ότι κάνουν, μεν, αρκετά συχνά σεξ, αλλά και περισσότερο από τους άλλους. Η σκέψη αυτή τους κάνει πιο ευτυχισμένους», επισημαίνει ο Dr Wadsworth.

Πώς ακριβώς, όμως, φέρνει το σεξ την ευτυχίας Είναι η σαρκική ικανοποίηση, που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους ή είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που τείνουν να απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ; Ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη μεταβλητή, όπως η υγεία ή οικονομική κατάσταση, που επηρεάζει και τα δύο;

Ο George Leowenstein από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα, χρησιμοποιώντας δύο ομάδες παντρεμένων, ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Η μία ομάδα κλήθηκε να διπλασιάσει τις σεξουαλικές της επαφές, ενώ η άλλη δεν έλαβε κάποια αντίστοιχη οδηγία. Η μελέτη διήρκησε τρεις μήνες και τα δύο μέλη των ζευγαριών ρωτήθηκαν σχετικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα ευρήματα δεν ήταν αυτά που περίμεναν να δουν οι επιστήμονες. «Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύει κάποιος σχετικά με την ευτυχία, που απορρέει από τη σεξουαλική συχνότητα, παρατηρήσαμε μια ελαφρώς αρνητική επίπτωση, όταν καλέσαμε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερο σεξ “επίτηδες”», σχολίασαν οι ερευνητές.

Όπερ εστίν μεθερμηνευόμενον, ότι οι περισσότερες φορές σεξ μπορούν να μειώσουν την ευτυχία, την επιθυμία και την απόλαυση, τελικά… Ερμηνεύοντας το συμπέρασμα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών, αλλά το γεγονός ότι η ερωτική συνεύρεση ήταν για τα ζευγάρια κάτι σαν «καταναγκαστικό έργο».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ