ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 61 ετών και πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη εδώ και 10 χρόνια .Εδώ και δύο χρόνια η στύση μου είναι χαλαρή . Το πρόβλημα αυτό είναι δυνατόν να οφείλεται στον διαβήτη και τι πρέπει να κάνω για να το αντιμετωπίσω .
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πιο κοινή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας , με αποτέλεσμα το 28% των ασθενών οι οποίοι έρχονται να εξετασθούν για διαταραχές της στύσης να είναι διαβητικοί .Το 50% των διαβητικών ασθενών παρουσιάζουν προβλήματα στύσης , ενώ αν ο διαβήτης συνδυαστεί με την υπέρταση το ποσοστό αγγίζει το 80% . Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η διαβητική νόσος και η στυτική
δυσλειτουργία αποτελούν δυο θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος , τόσο ιατρικού όσο και κοινωνικού. Είναι σημαντικό λοιπόν , ο διαβητολόγος και ο ανδρολόγος να γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά και να συνεργάζονται ενεργά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους . Για την ιστορία , αναφέρουμε ότι ο πρώτος ο οποίος συσχέτισε τον σακχαρώδη διαβήτη με την στυτική δυσλειτουργία ήταν ο Rollo το 1798, αλλά μόνο στις ημέρες μας έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της συσχέτισης αυτής .
Βασικό αιτιοπαθογενετικό ρόλο στα προβλήματα αυτά παίζουν η αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια που παρουσιάζονται στους διαβητικούς .
Αρκετές φορές οι διαταραχές της στύσης αποτελούν το πρώτο σύμπτώμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται και τα επίπεδα του σακχάρου στους ασθενείς που παραπονούνται για στυτικά προβλήματα . Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς είναι δυνατόν να παρουσιάσουν και προβλήματα που αφορούν τόσο την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση ) , όσο και την σεξουαλική επιθυμία.
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική διαταραχή από εκείνους που έχουν ανάγκη είτε από ινσουλίνη , είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα . Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας , με την διάρκεια της νόσου , με την εμφάνιση επιπλοκών από των διαβήτη ( π.χ. αμφιβληστροειδοπάθεια ) καθώς και με τον έλεγχο των επιπέδου του σακχάρου στο αίμα .Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικών διαταραχών στους διαβητικούς με την κατανάλωση αλκοόλ και με την χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων .Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον ψυχολογικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος στους διαβητικούς και να συνεισφέρει και αυτός στα παραπάνω προβλήματα.