Σεξουαλική δυσλειτουργία: «Φάρμακο» οι ξηροί καρποί;

Ερευνητές από το Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili και από το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας Pere Virgili διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 60 γραμμαρίων ξηρών καρπών με κέλυφος την ημέρα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία.

Είναι η πρώτη μελέτη διατροφικής παρέμβασης σε υγιείς ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ανάλυση αποτελεί μέρος του έργου project FERTINUTS, το οποίο δημιουργήθηκε για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης καρπών με κέλυφος, στην ποιότητα του σπέρματος.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία θεωρείται ότι επηρεάζει το 2% των ανδρών ηλικίας κάτω των 40 ετών, περίπου το 52% των ανδρών ηλικίας από 40 έως 70 ετών και πάνω από το 85% των ατόμων άνω των 80 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου, που συνδέονται με τη σεξουαλική και με τη στυτική δυσλειτουργία είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το άγχος και η ανθυγιεινή διατροφή.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα είδε ότι ορισμένοι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) βελτίωσαν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 83 άτομα, που ακολούθησαν μια δυτική διατροφή (φτωχή σε φρούτα και σε λαχανικά και πλούσια σε ζωικά λίπη).

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα συνέχισε να ακολουθεί τη φυσιολογική δυτικού τύπου διατροφή της για 14 εβδομάδες, ενώ η άλλη συμπλήρωσε τη διατροφή της με ημερήσια πρόσληψη 60 γραμμαρίων καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, κάθε άτομο ολοκλήρωσε ένα διεθνώς επικυρωμένο ερωτηματολόγιο, γνωστό ως IIEF-15, που περιείχε 15 ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η προσθήκη καρυδιών, φουντουκιών και αμυγδάλων σε μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική επιθυμία και την ποιότητα του οργασμού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ