Σεξ μετά τα 60: «Use it or lose it»

Οι επιστήμονες το έχουν πει κατ’ επανάληψη. Η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας στις πολύ μεγαλύτερες ηλικίες έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, αλλά και για την ψυχολογία τους. Βέβαια ως τώρα ξέραμε ότι η συχνότητα των επαφών και η επιθυμία για σεξουαλικά παιχνίδια μειώνονται με την πάροδο των ετών. Ή μήπως όχι;

Νέα μελέτη έδειξε ότι το 85% των ανδρών ηλικίας από 60 έως 69 ετών λέει ότι είναι σεξουαλικά ενεργό, με το ποσοστό στους 70-79 ετών να βρίσκεται στο 60% και στους άνω των 80 ετών να μην ξεπερνά το 32%. Μεταξύ των γυναικών αυτά τα ποσοστά είναι μικρότερα, αλλά είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνων που θέλουν πολύ να συνεχίζουν να απολαμβάνουν το σεξ όσο περνούν τα χρόνια.

Κι αυτό, κατά τους ερευνητές είναι σημαντικό, διότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η έλλειψη σεξ στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία συνάδει με αρκετά ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, που ανέφεραν πτώση στη σεξουαλική τους επιθυμία, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο ή άλλα χρόνια νοσήματα. Άνδρες και γυναίκες, που ανέφεραν μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, είχαν, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να βαθμολογούν χαμηλότερα το επίπεδο της υγείας τους και οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ήταν πιο πιθανό να διαγνωσθούν με καρκίνο ή με στεφανιαία νόσο.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι  ότι οι γηραιότεροι ενήλικες απολαμβάνουν τη ζωή πολύ περισσότερο, όταν είναι σεξουαλικά ενεργοί και ότι εκείνοι που βιώνουν πτώση στη σεξουαλική τους δραστηριότητα αναφέρουν χειρότερη γενικότερη κατάσταση, από όσους διατηρούν τα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ