Σεξ: Πώς επιδρά στην υγεία της καρδιάς των ανδρών

Δυο νέες μελέτες εξέτασαν την επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην καρδιακή λειτουργία των ανδρών και τα αποτελέσματα δεν τους απογοήτευσαν.

Το σεξ μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει καλό στην καρδιά, απεφάνθησαν οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Μασσαχουσέτη.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 918 άνδρες με καλή υγεία συνολικά, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, όσοι είχαν πει ότι έχουν τρεις ή περισσότερους οργασμούς την εβδομάδα, είχαν 50% χαμηλότερη θνησιμότητα, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν σεξ τόσο συχνά.

Στη δεύτερη μελέτη του Κέντρου Έρευνας για την Γήρανση των Ανδρών συμμετείχαν 1.165 άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι 213 αντιμετώπιζαν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και μελετήθηκαν ξεχωριστά. Από τους υπόλοιπους, όσοι έκαναν έρωτα μία φορά τον μήνα ή λιγότερο, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, σε σχέση με όσους έκαναν σεξ δυο φορές την εβδομάδα ή περισσότερο.

Αυτό που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση είναι αν τα προβλήματα στην καρδιαγγειακή λειτουργία είναι απόρροια συμπεριφορών, που προκύπτουν από την αποχή από το σεξ. Δηλαδή θα μπορούσε να φταίει το γεγονός ότι κάποιοι άνδρες που δεν έχουν ερωτικές επαφές τακτικά αισθάνονται μόνοι και το ρίχνουν στο αλκοόλ και στο τσιγάρο, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Είναι, επίσης, πιθανό να «αφήνονται» και να μην φροντίζουν την φυσική τους κατάσταση, οπότε να παίρνουν βάρος, κάτι που, επίσης, επηρεάζει και τη λίμπιντο και την καρδιακή λειτουργία.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ