Στοματικό σεξ: Άγνοια για τους κινδύνους έχουν οι νέοι

Αμερικανική έρευνα έδειξε πως πολλοί νέοι έχουν άγνοια για τους κινδύνους, που μπορεί να κρύβει το στοματικό σεξ. Και για αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, όταν το κάνουν.

Στη νέα μελέτη, που έκανε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συμμετείχαν 909 σεξουαλικά δραστήριοι έφηβοι και νέοι, ηλικίας μέχρι 24 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να βαθμολογήσουν την επικινδυνότητα του στοματικού σεξ σε μία κλίμακα από 1 έως 5 – το 1 σήμαινε «καθόλου επικίνδυνο» και το 5 σήμαινε «πάρα πολύ επικίνδυνο».

Μόλις δύο στους δέκα (το 20,2%) συνειδητοποιεί τους κινδύνους, που διατρέχουν. Για το 8,2% το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν είναι «καθόλου επικίνδυνο» (του έδωσαν βαθμό 1). Για το 30,5% είναι «μετρίως επικίνδυνο» (βαθμολογία 3).

Οι κυριότεροι λόγοι, που επικαλέστηκαν οι νέοι, για να εξηγήσουν γιατί χαρακτήρισαν το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις από «μετρίως» έως «καθόλου» επικίνδυνο, ήταν ότι:

Δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης και ότι δεν μεταδίδονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω αυτού.

Το 60,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό έχει λίγες πιθανότητες να διασπείρει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Family Medicine. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη για ακόμη περισσότερη ενημέρωση γύρω από το θέμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ