Στοματικό σεξ: Επηρεάζει ή όχι την εμφάνιση καρκίνου;

Το στοματικό σεξ είναι απολαυστικό, αλλά ενέχει κινδύνους. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει αν επηρεάζει ή όχι την εμφάνιση καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσίευσε το περιοδικό CANCER και είναι γροθιά στο στομάχι. Ο χρόνος και η ένταση του στοματικού σεξ μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Πιο συγκεκριμένα ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να μολύνει το στόμα και τον λαιμό και να προκαλέσει αυτή τη μορφή καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στοματικό σεξ με περισσότερους από 10 ερωτικούς συντρόφους συσχετίζεται με 4,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί στοματοφαρυγγικός καρκίνος, ως απόρροια του ιού HPV. Επιπλέον φάνηκε ότι είναι επιρρεπή και τα νεαρά άτομα, που κάνουν στοματικό σεξ με πολλούς διαφορετικούς συντρόφους.

Εκτός από παράγοντες όπως ο χρόνος και η ένταση του στοματικού σεξ, φάνηκε πως τα άτομα, που είχαν μεγαλύτερους σε ηλικία σεξουαλικούς συντρόφους, όταν ήταν νέοι και εκείνοι που είχαν συντρόφους με εξωσυζυγική σχέση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα σχετικό με τον ιό HPV.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Virginia Drake από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins σχολίασε: «Η μελέτη μας ενισχύει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων στο στοματικό σεξ, αλλά και άλλοι παράγοντες, που δεν είχαν αξιολογηθεί μέχρι τώρα και συμβάλλουν στον κίνδυνο από του στόματος έκθεσης στον ιό HPV και σε επακόλουθη ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα σχετικού με τον ιό».

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ