Το παρατεταμένο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Soroka. Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Γενετικής στο Ισραήλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια στρεσογόνου περιόδου, εμφάνιζαν χαμηλή κινητικότητα σε ποσοστό 37%, δηλαδή περισσότερο από το 1/3.
“Το ψυχικό στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, είναι όμως περιορισμένη η έρευνα που έχει γίνει σχετικά με αυτή την επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος”, επισημαίνει ο Dr. Eliahu Levitas, διευθυντής στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Ιατρικού Κέντρου Soroka. “Η συγκεκριμένη μελέτη, μας δείχνει ότι το παρατεταμένο στρες μπορεί όντως να έχει επίδραση στο σπέρμα.”
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα χαμηλής κινητικότητας σε δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν σε περιόδους παρατεταμένου στρες για έναν άνδρα, ήταν μεγαλύτερη κατά 47%! Το ποσοστό είναι ανησυχητικό, αφού η χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος, μειώνει και τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης του ωαρίου.
Στο μικροσκόπιο της μελέτης μπήκαν 10.536 δείγματα σπέρματος που δωρήθηκαν σε περιόδους χωρίς στρες, από το 2009 έως το 2017. Αυτά τα δείγματα συγκρίθηκαν με 659 που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αλλά μέχρι και δύο μήνες μετά από δύο στρατιωτικές διενέξεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα το 2012 και το 2014. Οι άνδρες που εξετάσθηκαν ήταν ηλικίας 32 ετών και το 44% από αυτούς ήταν καπνιστές.
Σύμφωνα με τον Dr. Levitas, που είναι επίσης διευθυντής της Τράπεζας Σπέρματος του Ιατρικού Κέντρου Soroka, η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι ακόμα και οι άνδρες που άκουγαν τις προειδοποιητικές σειρήνες για επίθεση με πυραύλους, ένιωθαν στρεσαρισμένοι όλη την ημέρα και για μεγάλη χρονική περίοδο. Έκπληκτοι οι Ισραηλινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατάσταση εθνικής ασφαλείας συνδέεται με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.