Στυτική δυσλειτουργία, κατάθλιψη και καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση.

Η Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως. Η ψωρίαση δεν οφείλεται σε μόνο μία αιτία, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δηλαδή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν έχει διελευκανθεί και παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταρραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Η ψωρίαση φαίνεται να σχετίζεται με την στυτική δυσλειτουγία (ΣΔ).

 

Η Στυτική δυσλειτουργία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Η στυτική δυσλειτουργία όπως είναι ευρέως γνωστό αποτελεί ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας που έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία των ασθενών καθώς και των συντρόφων τους.

Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης, μελλοντικών καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σημάδι για την στεφανιαία νόσο. ‘Εχει αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη δυσλειτουργία οταν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες κινδύνου οπως  σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση,  υπερλιπιδαιμία, προκαλεί βλάβη των αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος. Η διαταραχή της στύσης  προηγείται 3-5 ετη της εμφανισης κλινικου καρδιαγγειακού συμβαντος.

Είναι εξίσου σημαντικό σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, να μπορεί να γίνει διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας έγκαιρα ώστε να διερευνηθούν οποιαδήποτε καρδιαγγειακά προβλήματα στους ασθενείς με ψωρίαση.

 

 

Τα νεότερα δεδομένα

 

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα, διερευνήθηκε η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 191 ψωριασικοί άντρες ασθενείς και 191 υγιείς άντρες. Το 52.9% των ασθενών με ψωρίαση είχαν ένδειξη στυτικής δυσλειτουργίας, συγκρινόμενοι με το 40.3% στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα στην ομάδα ψωρίασης έδειξαν πως η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία  στους ψωριασικούς ασθενείς. Επιπλέον αναλύσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας, έδειξαν πως  αυξάνοντας η ηλικία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν ανεξαρτητους παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

 

Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών της στύσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που τελικά οδηγεί σε σημαντική αλλοίωση στη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που έχουν στυτική δυσλειτουργία και ψωρίαση.

Όσο πιο σοβαρά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος  των προβλημάτων της στύσης και κυρίως μέτριας-σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας.

 

 

Έγκαιρη ψυχολογική και ιατρική διάγνωση

 

Τα ποσοστά της κατάθλιψης  εμφανίζονται ολοένα και πιο αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν.  Συνεπώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις επιπτώσεις που αυτή φέρει στους ψωριασικούς ασθενείς και στην ποιότητα ζωής τους, καθώς και στη σεξουαλική τους λειτουργία. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το καταθλιπτικό σύμπτωμα, επέρχεται  η ψυχική ευεξία, αλλα και η  ανάκαμψη της σεξουαλικής λειτουργίας.

 

Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών της στύσης απο τους ειδικούς γιατρούς, μπορεί να βοηθήσει στο να αποτρέψει την όποια συναισθηματική και οργανική δυσφορία στους άντρες καθώς και να συντελέσει στην αναγνώριση  αναστρέψιμων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Ο έλεγχος της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να γίνει μέρος της κλασικής διαδικασίας  διαχείρισης της ψωρίασης στους ασθενείς.

 

Μοιραστείτε το
Author Info

Call Now ButtonΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ