Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με χρόνιες παθήσεις

Άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κάποια χρόνια πάθηση, σύμφωνα με αναφορά πρόσφατης αμερικανικής επιθεώρησης υγείας. Η μεγάλη και αξιόπιστη Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή εξέτασε περίπου 2.400 άνδρες στο χρονικό διάστημα από 2011 -2012, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με την υγεία και το κοινωνικό τους υπόβαθρο και πραγματοποιώντας παράλληλα εξετάσεις αίματος για πολλούς δείκτες υγείας, μεταξύ αυτών και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Παρότι είναι συνηθισμένο τα επίπεδα τεστοστερόνης να μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι άνδρες μπορεί να καταλήξουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι άλλοι συνομήλικοί τους. Η συγκεκριμένη μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες αυτοί ήταν πιθανότερο να εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά ή σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης για την ηλικία τους.

Το εύρημα ότι η έλλειψη τεστοστερόνης είναι συχνότερη σε άνδρες με πολλαπλά χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, είναι πράγματι ενδιαφέρον. Η μελέτη όμως εξέτασε την κατάσταση της υγείας των ανδρών σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, επομένως δεν είναι εφικτό να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποιο προέκυψε πρώτα, δηλαδή η μειωμένη τεστοστερόνη ή τα προβλήματα υγείας. Η παρακολούθηση των επιπέδων τεστοστερόνης και της γενικής υγείας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους ερευνητές ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και κακής υγείας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως επίσης και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Προς το παρόν επομένως, η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δοθεί είναι εκείνη που στοχεύει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Ισορροπημένη διατροφή, συχνή φυσική δραστηριότητα, αποφυγή καπνίσματος και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ