Τι φταίει για τη μειωμένη libido στις γυναίκες; Όχι μόνο αυτό που φαντάζεστε

Με την πάροδο των ετών συνήθως η ερωτική επιθυμία των γυναικών φθίνει. Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση η libido τραβάει την… κατηφόρα. Όμως, τελικά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μια ώριμη γυναίκα «κατεβάζει ταχύτητα» στο σεξ.

Μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Holly Thomas, διαπίστωσε ότι στις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλοί και διάφοροι.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που αναγνώρισε τη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου του ως παράγοντα, που συμβάλλει πάρα πολύ στη δική του έλλειψη επιθυμίας για σεξ.

«Οι γυναίκες έχουμε μάθει να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλων, μαθαίνοντας, έτσι, να καταπιέζουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι οι άνδρες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές για αυτό.

Κάποιες άλλες γυναίκες, ενώ έχουν βγει στη σύνταξη, τα παιδιά τους έχουν φύγει από το σπίτι και, τουλάχιστον θεωρητικά, έχουν κάθε λόγο να είναι πιο χαλαρές, δεν μπορούν να δουν το σεξ ως προτεραιότητα και έχουν στρες.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα, που συμμετείχε στη μελέτη, υπέμενε το συναισθηματικό βάρος της φροντίδας της ασθενούς μητέρας της και παράλληλα στήριζε έμπρακτα την κόρη της στην ανάρρωση από τη διαταραχή χρήσης ουσιών, από την οποία έπασχε.

Μερίδα επιστημόνων υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη μελέτη υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί, με βασικότερο το μικρό, εθνικά ομοιογενές δείγμα συμμετεχόντων και την έλλειψη ποσοτικών δεδομένων.

Παρόλα αυτά η συγκέντρωση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τη χαμηλή libido από τις ίδιες τις γυναίκες προσφέρει καινοτόμες ιδέες, που δεν μπορούν να εξαχθούν από εκτενέστερες έρευνες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ