Το άτμισμα συνδέεται με σεξουαλική δυσλειτουργία;

Το άτμισμα, δηλαδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πιθανό να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αυτό υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, όσοι άτμιζαν καθημερινά, είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τη στύση τους. Το πρόβλημα ήταν κατά 2,4 φορές μεγαλύτερο στις ηλικίες 20-65 ετών σε υγιείς άνδρες.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αφού η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σχετίζεται με στυτικά προβλήματα ανεξάρτητα από την ηλικία, την ύπαρξη καρδιαγγειακής πάθησης ή άλλους παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, οι ατμιστές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την πιθανή σχέση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στις δυσλειτουργίες αυτού του είδους.

«Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μία μορφή μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα ή για να βοηθηθούν να κόψουν το τσιγάρο, πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στα προϊόντα ατμίσματος και στη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη σεξουαλική υγεία των ανδρών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Ομάρ Ελ Σαχάουι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 13.711 άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ