Το ανδρικό «παράδοξο» που συνδέεται με τη γονιμότητα

Ερευνητές αποκάλυψαν ένα εξελικτικό παράδοξο. Πολλοί άνδρες, στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο ελκυστικοί, άθελά τους βλάπτουν την ικανότητά τους να κάνουν παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα παίρνουν στεροειδή για να «χτίσουν» σώμα ή φάρμακα κατά της φαλάκρας, αγνοώντας ότι ρισκάρουν τη γονιμότητά τους στον βωμό της γοητείας…

Το παράδοξο ονομάστηκε Mossman-Pacey από τους επιστήμονες, που το περιέγραψαν για πρώτη φορά.

«Παρατήρησα ότι κάποιοι άνδρες, που έρχονταν για να εξετάσουν τη γονιμότητά τους, ήταν τεράστιοι», είπε ο Dr James Mossman από το Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του ακόμη, όταν αντιλήφθηκε τη συσχέτιση της υπογονιμότητας με την κατάχρηση στεροειδών.

«Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι σωματικά, αλλά καθιστούν εαυτούς ακατάλληλους με μια εξελικτική έννοια, διότι, χωρίς εξαίρεση, δεν είχαν καθόλου σπέρμα στην εκσπερμάτισή τους».

Τα αναβολικά στεροειδή μιμούνται την επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα και χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, που βελτιώνουν την απόδοση και αυξάνουν την μυϊκή ανάπτυξη. Χρησιμοποιούνται τακτικά από bodybuilders.

Ο καθηγητής Allan Pacey, από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, αναρωτήθηκε: «Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται υπέροχοι – ως επί το πλείστον για να προσελκύουν γυναίκες – και μειώνουν ακούσια τη γονιμότητά τους;».

Τα αναβολικά στεροειδή ξεγελούν την υπόφυση του εγκεφάλου, κάνοντάς τη να σκεφθεί ότι οι όρχεις μπαίνουν σε φάση υπερλειτουργίας. Έτσι οι αδένες αντιδρούν, «κλειδώνοντας» την παραγωγή δύο ορμονών, που ονομάζονται FSH και LH, οι οποίες είναι οι βασικές για την διαδικασία παραγωγής σπέρματος.

Οι ερευνητές λένε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν άνδρες, που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της φαλάκρας.

Η φιναστερίδη, όπως εξηγούν, αλλάζει τον τρόπο, που μεταβολίζεται η τεστοστερόνη. Και μπορεί, μεν, να περιορίζει την απώλεια τριχών, αλλά συχνά επηρεάζει δυσμενώς την στυτική λειτουργία και τη γονιμότητα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ