Το γέλιο είναι η… κόλλα, που ενώνει τα ζευγάρια

 

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό, που κάνει μια ερωτική σχέση να έχει διάρκεια στον χρόνο. Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο η αγάπη, ούτε μόνο το καλό σεξ. Το γέλιο είναι η… κόλλα που ενώνει τα ζευγάρια, απεφάνθησαν αμερικανοί ερευνητές.

Ειδικότερα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια θέλησαν να βρουν ποιο είναι το συστατικό για μια ευτυχισμένη σχέση, που οδηγεί στο «για πάντα». Στη μελέτη τους συμμετείχαν 150 ζευγάρια, που ήταν πολλά χρόνια μαζί, δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν για το αν και κατά πόσο ήταν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους και τι ήταν αυτό που τους αποφόρτιζε στις διαφωνίες.

Το γέλιο, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι φτιάχνει το κλίμα μετά από έναν καβγά ή μια διαφωνία και ρίχνει τους τόνους στις έντονες συζητήσεις, χαλαρώνοντας το στρες και προκαλώντας, εν τέλει, πιο θετικά και ευχάριστα συναισθήματα στους δύο συντρόφους.

Η καθηγήτρια Γνωστικών Νευροεπιστημών, Sophie Scott, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολίασε: «Παρατηρείς ότι, ενώ το άγχος κάνει την εμφάνισή του, τα ζευγάρια που το αντιμετωπίζουν με γέλιο, όχι μόνο ανακουφίζονται από την αρνητική επίδρασή του, αλλά καταλήγουν να είναι και πιο ευτυχισμένα στις σχέσεις τους».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το γέλιο δεν αποτελεί κάποιο μαγικό ξόρκι, αλλά την ένδειξη ότι δυο ώριμοι άνθρωποι επιλέγουν να το χρησιμοποιούν ως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο, προκειμένου να συνεννοούνται καλύτερα και να προχωράνε παρακάτω.

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, που κάνει το γέλιο, είναι ότι φουντώνει την ερωτική επιθυμία και την εξοικείωση στο ζευγάρι. Η απουσία γέλιου και διακωμώδησης των καταστάσεων έχει συνδεθεί με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικιωμένα ζευγάρια.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ