Το σεξ μετά το έμφραγμα χαρίζει χρόνια ζωής

Στην ταινία «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» ο Τζακ Νίκολσον παθαίνει έμφραγμα και ο γιατρός του λέει ότι θα είναι έτοιμος να ξανακάνει σεξ, εάν καταφέρει να ανέβει μια σκάλα.

Στην αληθινή ζωή το σεξ φαίνεται προσθέτει χρόνια ζωής μετά από ένα έμφραγμα, οπότε μάλλον αξίζει κάποιος να περιμένει να ανέβει τη σκάλα…. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, με έμφαση, μάλιστα, στις τακτικές σεξουαλικές επαφές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαρίβ Γκέρμπερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Είχε προηγηθεί μελέτη 495 ασθενών (το 90% άνδρες), μέσης ηλικίας 53 ετών, που είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι, που άρχισαν να ξανακάνουν σεξ σχετικά γρήγορα μετά την ανάρρωσή τους από το καρδιαγγειακό επεισόδιο, είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους απείχαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το… σπορ.

Δεδομένου ότι στη μελέτη συμμετείχε μικρό δείγμα γυναικών, δεν είναι σαφές, κατά τους επιστήμονες, εάν κάτι ανάλογο ισχύει και για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Γιαρίβ Γκέρμπερ: «Τα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να μειώσουν τις ανησυχίες των ασθενών, όσον αφορά στην επιστροφή τους στο συνηθισμένο επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας ύστερα από ένα έμφραγμα».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μερικές μορφές η έντονη σωματική δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένου του σεξ – μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ