Το στοματικό σεξ παράγοντας εμφάνισης καρκίνου

Το στοματικό σεξ θεωρείται μία από τις κορυφαίες ερωτικές απολαύσεις και είναι ευρέως διαδεδομένο. Μάλιστα από κάποιους θεωρείται πιο ασφαλές από τη διείσδυση, αν και πολλές μελέτες το διαψεύδουν αυτό. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins «ταράζει τα νερά», καθώς, όπως έδειξε, η μεγάλη συχνότητα του στοματικού σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στη συνέχεια να προκαλέσει καρκίνο στο στόμα ή στον φάρυγγα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer». Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Virginia Drake, μελέτησαν στοιχεία για 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο συσχετιζόμενο με τον ιό HPV και με άλλους 345 ανθρώπους χωρίς τέτοια πάθηση.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πάνω από δέκα συντρόφους, με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ, είχαν τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο στόμα ή στον φάρυγγα, εξαιτίας μόλυνσης από τον HPV.

Αυτός ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους είχαν ξεκινήσει το στοματικό σεξ σε πιο νεαρή ηλικία (ιδίως με αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας άτομα), για όσους έκαναν συχνότερα στοματικό σεξ, αλλάζοντας συντρόφους σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και για όσους είχαν σεξουαλικές επαφές εκτός του γάμου τους.

Μοιραστείτε το
Author Info

Call Now ButtonΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ