Η χρήση εστιασμένων υπερήχων υψηλής ενέργειας (HIFU) μπορεί να αποτελεί ακόμη ένα όπλο κατά του καρκίνου του προστάτη, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία, και μάλιστα με λιγότερες παρενέργειες, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 6 μεγάλα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο σε 625 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην έγκριτη επιθεώρηση European Urology. Όπως τονίζουν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη χρήση εστιασμένων υπερήχων υψηλής ενέργειας κατά του καρκίνου του προστάτη.
Η θεραπεία ακολουθεί τη λογική της χειρουργικής αντιμετώπισης, κατά την οποία αφαιρούνται καρκινικά κύτταρα και παραμένει όσο το δυνατό περισσότερος υγιής ιστός.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των βρετανικών θεραπευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων το Imperial College London και το University College London, έπειτα από 5 χρόνια το ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη με τη χρήση HIFU αγγίζει το 100% με 1 στους 10 ασθενείς να χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Ό,τι δηλαδή ισχύει μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι παρενέργειες μετά την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη με τη χρήση υπερήχων, δηλαδή η ακράτεια ούρων και η στυτική δυσλειτουργία, ήταν λιγότερες κατά 2% και 15% αντίστοιχα, σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
Κι εκεί είναι που επικεντρώνονται οι ερευνητές. Πώς θα βελτιώσουν και την ποιότητα ζωής ανδρών που ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Η θεραπεία με τη χρήση εστιασμένων υπερήχων υψηλής ενέργειας γίνεται κάτω από γενική αναισθησία. Ακτίνες υπερήχων στοχεύουν απευθείας τον προστάτη μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται από το ορθό. Έτσι, ο χειρουργός χωρίς βελόνες ή τομές στο δέρμα, έχει τη δυνατότητα να στοχεύει με ακρίβεια χιλιοστού τα καρκινικά κύτταρα μέσα στον αδένα, απειλώντας λιγότερο τους υγιείς ιστούς που τον περιβάλλουν. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν σε ασθενείς με μέτριο έως υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να ελέγχονται και σε βάθος δεκαετίας.
(Πηγή: http://www.imperial.ac.uk/news/187086/prostate-cancer-ultrasound-treatment-effective-surgery/)