Υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία: Νέα ελληνικά ευρήματα

Οι άνδρες, που έχουν υπέρταση, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένη ροή αίματος στο πέος και κατ’ επέκταση στυτική δυσλειτουργία, σε σύγκριση με όσους διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ελληνική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 356 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και χωρίς ιστορικό διαβήτη ή καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης: φυσιολογική, υψηλή-φυσιολογική και υπέρταση. Συνολικά 164 ασθενείς (46%) έπαιρναν αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Ειδικότερα φάνηκε ότι όσοι άνδρες είχαν υπέρταση και δεν έπαιρναν κάποια φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπισή της, είχαν σταδιακά μικρότερη ροή αίματος στο πέος, κάτι που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε προβλήματα στύσης. Αυτό δεν ίσχυε για εκείνους, οι οποίοι έπαιρναν φάρμακο για τη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης.

«Το εύρημα αυτό υποδεικνύει σημαντικές δομικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, που προκαλούνται από τη μακροχρόνια υπέρταση», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Δρ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι υπερτασικοί ασθενείς έχουν ήδη σημαντική δομική βλάβη στις αρτηρίες του πέους, αλλά τα αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν επηρεάζουν περαιτέρω τη ροή του αίματος στο ανδρικό μόριο. 

«Διαπιστώσαμε, όμως, ότι στους άνδρες με φυσιολογική ή υψηλή-φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι αρτηρίες του πέους έχουν ελάχιστη δομική βλάβη και τα φάρμακα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στη ροή του αίματος του πέους», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ