Φάρμακα Που Επηρεάζουν Την Σεξουαλική Ζωή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 59 ετών και πάσχω από υπέρταση .Εδώ και 2 χρόνια λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της .Είναι συνατόν η φαρμακευτική αυτή αγωγή να έχει επηρεάσει την σεξουαλική μου ζωή;

Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων αρκετά συχνής χρήσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική ζωή του άνδρα τόσο στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας , όσο και στο επίπεδο της στυτικής λειτουργίας και της εκσπερμάτισης . Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών με σεξουαλικές δυσλειτουργίες λαμβάνει , είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω γενικής ιατρικής κατάστασης , μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων , μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα σκευάσματα αυτά εκτός από πρωτογενώς μπορούν να βλάψουν την σεξουαλική υγεία και αθροιστικά μαζί με άλλους παράγοντες .
Η αρνητική δράση των φαρμάκων αυτών εξαρτάται τόσο από την δοσολογία , όσο και από την διάρκεια χορήγησης τους . Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα , η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας . Το πρόβλημα όμως είναι ότι και πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί τόσο για μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας , όσο και για διαταραχή της στυτικής λειτουργίας .
Προβλήματα προκαλούν κυρίως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά , τα οποία χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης .
Καταλαβαίνουμε ότι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος , διότι τόσο η υπέρταση, όσο και η θεραπεία της δημιουργούν προβλήματα στην σεξουαλική μας ζωή .
Μία λύση είναι η αντικατάσταση των φαρμάκων αυτών από άλλα ,όπως οι αναστολείς της αγγειοτενσίνης ΙΙ τα οποία δεν προκαλούν το πρόβλημα αυτό . Οι χειρισμοί αυτοί πρέπει πάντα να γίνονται με την σύμφωνη γνώμη και υπό τον έλεγχο του θεράποντος ιατρού . Πολλές φορές όμως η αντικατάσταση αυτή δεν είναι εφικτή και τότε είναι αναγκαίο να πάμε συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής διαταραχής .
Άλλα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικούς ασθενείς όπως η διγοξίνη και μερικά αντιαρρυθμικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο την libido, όσο και την λειτουργία της στύσης .
Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων τα οποία μπορούν να διαταράξουν την σεξουαλική μας υγεία είναι τα αντιανδρογόνα τα οποία χρησιμοποιούνται στην θεραπεία ουρολογικών παθήσεων . Η λειτουργία των φαρμάκων αυτών ( αναστολείς της 5 α- αναγωγάσης , αναστολείς των υποδοχέων των ανδρογόνων ,Gn – RH ανάλογα) μειώνουν είτε την τεστοστερόνη είτε κάποιο κλάσμα της μεαποτέλεσμα την πρόκληση σεξουαλικών διαταραχών . Μία σημαντική κατηγορία φαρμάκων τα οποία επηρεάζουν τόσο την σεξουαλική επιθυμία , όσο και την στύση είναι τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ψυχικών παθήσεων , όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά .
Στους ασθενείς αυτούς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρωματική χορήγηση θεραπείας για την στυτική δυσλειτουργία υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού .
Οι κατηγορίες φαρμάκων που αναφέρθηκαν είναι μερικές από αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα . Υπάρχουν και άλλες ομάδες φαρμάκων όπως ορισμένοι ανταγωνιστές Η2 της ισταμίνης , αντιλιπιδιαμικά , αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά κ.α. τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σεξουαλικές διαταραχές.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και κάποια σκευάσματα που προκαλούν διαταραχές της εκσπερμάτισης όπως τα αντικαταθλιπτικά τα οποία προκαλούν καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ορισμένους α – αναστολείς ( χρησιμοποιούνται στην υπερπλασία του προστάτη ) που προκαλούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση ( το σπέρμα αντί για την ουρήθρα κατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ