Τα νέα για ένα μπλε χάπι που απογειώνει τη στύση μοιράζουν χαμόγελα σε εκατομμύρια άνδρες με στυτική δυσλειτουργία το 1998. Από τότε, εκτός από τη σιλδεναφίλη, σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων (PDE-5i) μπαίνουν και άλλες ουσίες. Βαρδεναφίλη, τανταλαφίλη και αβαναφίλη γίνονται όλες… φίλες καλές των ανδρών, όπως κρίνει πάντα και κατά περίπτωση ο ειδικός ουρολόγος ανδρολόγος.
Έρευνες για την ευρύτερη επίδραση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων έχουν δείξει ότι αυτά παρουσιάζουν οφέλη στην προστασία των νεφρών, βελτιώνουν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και μειώνουν τη θνησιμότητα ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Η θεραπεία μάλιστα με χάπια κατά της στυτικής δυσλειτουργίας έπειτα από το πρώτο έμφραγμα έχει συνδεθεί με μείωση κατά 33% του κινδύνου θανάτου και κατά 40% με μείωση κινδύνου νοσηλείας από καρδιακή ανεπάρκεια.
Διαφορετικές επίσης μελέτες σε άνδρες με στεφανιαία νόσο έδειξαν στο παρελθόν ότι τα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας. Όλη αυτή η ερευνητική προσπάθεια όμως είχε κοινό παρονομαστή. Κατά κύριο λόγο εξετάζονταν άνδρες με γνωστές καρδιακές παθήσεις ή με διαβήτη τύπου 2.
Πρόσφατα, μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε η Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής, αποτέλεσμα της συνεργασίας των Ινστιτούτων Ιατρικών Ερευνών Huntington και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, έδειξε ότι τα χάπια κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να προστατεύουν και την καρδιά υγιών ανδρών.
Η συγκεκριμένη αναδρομική μελέτη διήρκεσε 14 χρόνια και εξέτασε 72.498 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, από τους οποίους οι 24.000 λάμβαναν θεραπεία με φάρμακα της κατηγορίας PDE-5i.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η λήψη των φαρμάκων μείωσε κατά 13% τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Συνολικά η θνησιμότητα στους άνδρες μειώθηκε κατά 25 % ενώ καταγράφηκε και μείωση κατά 39% του κινδύνου θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της αναδρομικής μελέτης Δρ. Ρόμπερτ Κλόνερ, όντως καταγράφηκαν μεγαλύτερα οφέλη σε σοβάρα ανεπιθύμητα καρδιακά επεισόδια με υψηλότερες δόσεις φαρμάκων κατηγορίας PDE-5i. Ωστόσο μια νέα μεγάλη έρευνα στην οποία θα μελετούνταν οι επιδράσεις διαφόρων δόσεων θα έδινε πολύ περισσότερα και πολύτιμα στοιχεία.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Δρ. Κλόνερ, τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πρέπει να εξακολουθήσουν να χορηγούνται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας ή της πνευμονικής υπέρτασης και πάντα στις συνιστώμενες δόσεις.