Όποιος βλέπει πολύ πορνό έχει ή δεν έχει θέμα ψυχικής υγείας;

Η πανδημία έφερε άνοδο στις επισκέψεις των ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου. Αλλά είναι στ’ αλήθεια κακό να βλέπει κάποιος κατ’ εξακολούθηση πορνό; Αυτή η συνήθεια του προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα και συναισθήματα όπως δυσφορία, θλίψη, διαταραχές στη διάθεση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερσεξουαλικότητα;

Σε γενικές γραμμές, όχι, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, με επικεφαλής την Beáta Bőthe, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Εργαστήριο για τη Μελέτη της Σεξουαλικής Υγείας, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Montréal.

Όπως αναφέρει το Journal of Sexual Medicine, τόσο κλινικά, όσο και επιστημονικά, η συχνότητα παρακολούθησης δεν είναι επαρκής ένδειξη προβληματικής ή καταναγκαστικής χρήσης πορνογραφίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν τρεις κατηγορίες χρηστών πορνογραφικού περιεχομένου. Αυτοί που βλέπουν σπάνια πορνό (68-73%), οι συχνοί χρήστες, που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (19-29%) και οι συχνοί χρήστες, για τους οποίους το πορνό έχει γίνει πρόβλημα (3-8%).

«Μόλις το 3-8% εκείνων που βλέπουν συχνά πορνό, ανέφερε υψηλότερα επίπεδα υπερεξουαλικότητας, καταθλιπτικά συμπτώματα, πλήξη, αισθήματα δυσφορίας, χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης λιγότερη αυτονομία», επεσήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης.

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ