ΤΟ ΘΕΜΑ «ΤΑΜΠΟΥ» ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!

Η στυτική δυσλειτουργία κάνει πλέον συχνότερα την εμφάνισή της, επηρεάζοντας σημαντικά, όχι μόνο την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών αλλά και τις σχέσεις πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή η παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή και διατήρηση στύσης, ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.

 Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πέος είναι ένα όργανο που για να αποκτήσει σκληρή στύση, πρέπει να γεμίσει με αίμα κι αυτό το αίμα να διατηρηθεί μέσα στα σηραγγώδη σώματά του, για όσο διάστημα διαρκεί η σεξουαλική επαφή.

 Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και κοινό πρόβλημα, αφού σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, το 52% των ανδρών, ηλικίας από 40 έως 70 ετών, παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά μορφή της πάθησης. Μάλιστα τα ποσοστά αυξάνονται γεωμετρικά, ανάλογα με την ηλικία: Περίπου το 4% των ανδρών μετά τα 50 και το 17% των 60άρηδων, βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζει το 47% των ανδρών άνω των 75 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με αξιόπιστες προβλέψεις, τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 το 1995, θα φτάσουν τα 322.000.000 έως το 2025. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και τον κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η πάθηση δεν είναι περιστασιακή και οι πάσχοντες πραγματικά υποφέρουν σε βάθος χρόνου, η συντριπτική πλειονότητα  των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία δεν απευθύνεται σε ειδικό γιατρό, αφού η στυτική δυσλειτουργία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από ένα έντονο αίσθημα ντροπής. Οι νεότεροι άνδρες αισθάνονται μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον γιατρό, σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει λόγω της εντελώς εσφαλμένης πεποίθησης ότι τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όλες οι μελέτες δείχνουν πως το 90% των αντρών κάτω των 40 ετών  που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ψυχολογικής αιτιολογίας. Δυσκολεύονται, μάλιστα, να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους ενδέχεται να είναι ψυχολογικό, λόγω κοινωνικών αντιλήψεων που χαρακτηρίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα ως «σημάδια αδυναμίας»  και θέλουν τον άνδρα να είναι σε θέση πάντα να τα ξεπερνάει μόνος του.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ?

 Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικά, ψυχογενή και μεικτά αίτια. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οργανικά προβλήματα που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, μπορούν να συνδυαστούν σε κάποιο στάδιο με κάποια ψυχολογικά, κυρίως λόγω άγχους, με αποτέλεσμα η πάθηση να γίνεται μεικτή.

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ

Τα κυριότερα οργανικά προβλήματα  που οδηγούν σε διαταραχές της στύσης είναι τα εξής:

 

  • Μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή ο συνδυασμός αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης ή υψηλής χοληστερίνης.
  • Νόσος Peyronie, δηλαδή πάθηση του πέους, που προκαλεί γωνίωσή του, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω, είτε ακόμη και προς τα πλάγια. Συχνά προκαλεί πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής αλλά και δυσκολία στη στύση.
  • Νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
  • Υπερπλασία του προστάτη, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ορμονικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Καρδιολογικές παθήσεις.
  • Υψηλές τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
  • Απόφραξη των αγγείων.
  • Παχυσαρκία.
  • Θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη. Αυτές περιλαμβάνουν ορμονικές, ακτινοθεραπείες ή προστατεκτομή
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως στο παχύ έντερο, την κύστη ή τον προστάτη.

ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ

Πρόκειται για περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας που αφορούν κυρίως τις μικρότερες ηλικίες και οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, το stress και το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, η ψυχογενούς αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε:

 

  • Έλλειψη άνεσης και αμηχανία απέναντι σε πιθανό νέο σύντροφο.
  • Άγχος στην ανταπόκριση κατά τη σεξουαλική πράξη ή και άγχος για το αποτέλεσμα της επίδοσης κατά τη διάρκειά της.
  • Σωματική ανασφάλεια ή κόμπλεξ.
  • Ψυχολογικές ενοχές, όπως σε περίπτωση απιστίας.
  • Ψυχολογική πίεση από ζήτημα μη σεξουαλικής φύσεως, όπως ένα επαγγελματικό ή οικογενειακό πρόβλημα.
  • Κούραση.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Προβληματικό περιβάλλον σε σχέση με τον τόπο ή τον χρόνο που γίνεται η σεξουαλική πράξη.

ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

 Το βασικότερο γνώρισμα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αδυναμία απόκτησης ικανοποιητικής στύσης, έως την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι καθοριστικής σημασίας να γνωρίζουμε, αν πρόκειται για διαταραχή της ίδιας της στύσης, της εκσπερμάτισης, της ερωτικής επιθυμίας, του οργασμού ή συνδυασμός αυτών, όπως εξίσου σημαντικό είναι να ξέρουμε το πότε εκδηλώθηκε.

  Ο άνδρας που υποψιάζεται ότι πάσχει από κάποιας μορφής στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να το αντιληφθεί και μόνος του, μέσα από μια σειρά ενδείξεων που μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικό «καμπανάκι».

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η απουσία πρωινών ή νυχτερινών στύσεων.
  • Το πως και πόσο ξαφνική είναι η εμφάνιση του προβλήματος.
  • Αν υπάρχουν, όλο αυτό το διάστημα, και φυσιολογικές στύσεις που να οφείλονται σε άλλον ερωτικό σύντροφο, από αυτοϊκανοποίηση κ.ο.κ.

 

Η βαρύτητα της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από την ποιότητα της στύσης και καθορίζεται τόσο από τη σκληρότητα όσο και από την ικανότητα διατήρησής της μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το επόμενο στάδιο αφορά την ενεργοποίηση του ιατρού ουρολόγου – ανδρολόγου, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας, ώστε να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία, ενώ αν κριθεί απαραίτητο, ακολουθεί μια σειρά από επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις  που περιλαμβάνουν:

 

  • Καταγραφή της νυκτερινής στυτικής δραστηριότητας, με τη χρήση ειδικής συσκευής που μετρά την αύξηση της διαμέτρου, τη σκληρότητα στη βάση και την κορυφή του πέους αλλά και τη συχνότητα των στύσεων.

Η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό κάποιων ψυχολογικών αιτιολογικών παραγόντων για τη στυτική δυσλειτουργία. Οι υγιείς άνδρες, έχουν ακούσιες στύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Εάν αυτές απουσιάζουν, η δυσλειτουργία είναι πιθανότερο να οφείλεται σε οργανικούς και όχι σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ο έλεγχος όμως των νυχτερινών στύσεων δεν μπορεί να είναι απόλυτα αξιόπιστος κι αυτό γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν σταθμίσει τα σχετικά τεστ, ούτε έχουν καθορίσει πότε θα πρέπει να πραγματοποιούνται, ώστε να είναι πιο αξιόπιστα.

  • Διάγνωση νευρολογικών διαταραχών, με μετρήσεις του χρόνου των αντανακλαστικών και των δυναμικών της περιοχής.
  • Έγχρωμη υπερηχοτομογραφία πέους (Doppler)
  • Σηραγγομετρία – Σηραγγογραφία, για τη διάγνωση διαταραχών του μηχανισμού φλεβικής απόφραξης. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι και επεμβατικής φύσεως, αφού περιλαμβάνει ενέσεις αγγειοδραστικών ουσιών στο πέος.

Η Στυτική Δυσλειτουργία Αντιμετωπίζεται !

Μην χάνεις πολυτιμο χρόνο !

 Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν πολλές και σύγχρονες, διαθέσιμες λύσεις για την αντιμετώπισή του. Μεταξύ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων, περιλαμβάνονται 

  • φαρμακευτική αγωγή
  • Οι χειρουργικές επεμβάσεις
  • Η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς 

 Ακόμα και ο συνδυασμός των παραπάνω.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚH ANTIΜΕΤΩΠΙΣΗ

  • Πρώτη επιλογή αποτελούν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη. Πρόκειται για φάρμακα ασφαλή, εύκολα στη χρήση και αποτελεσματικά στο 70% – 80% των ασθενών.
  • Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του, όπως επίσης και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση φαρμακευτικών ουσιών που προκαλούν στύση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων, οι οποίες αποτελούν έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό πρόκλησης στύσης. Σε αυτή τη μέθοδο, τοποθετείται χειρουργικά, μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους, μια ειδική συσκευή, που προκαλεί στύση μηχανικά, όποτε επιθυμεί ο ασθενής.

 Επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει φέρει τα τελευταία χρόνια και η καινοτόμος θεραπεία των κρουστικών κυμάτων, που εφαρμόζεται με το μηχάνημα ED – 1000. Τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, αγγειακής αιτιολογίας, και δημιουργούν νέα αγγεία στο πέος, με σκοπό την καλύτερη αιμάτωσή του και τη βελτίωση τόσο της διάρκειας όσο και της σκληρότητας της στύσης.

Μία ακόμη μέθοδος, είναι η συσκευή αντλίας κενού. Με μία συσκευή που τοποθετείται μέσα στο πέος, δημιουργείται κενό αέρος με αποτέλεσμα να προκαλείται καλύτερη αιμάτωση και διόγκωση του οργάνου. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας δακτύλιος στη βάση του πέους, ώστε να διατηρηθεί η στύση. Είναι σημαντικό ωστόσο, ο ασθενής να γνωρίζει ότι ο δακτύλιος δεν πρέπει να παραμένει τοποθετημένος για διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών.

 Τέλος, υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών με στυτική δυσλειτουργία. Εφαρμόζονται σε μικρό ποσοστό ασθενών, που εμφανίζουν έλλειψη τεστοστερόνης.

 Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση, θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικές παραμέτρους του τρόπου ζωής τους,  όπως να διακόψουν το κάπνισμα, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους, να ελέγξουν το stress καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν τη σωστή και έγκυρη αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι νεότεροι δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές ή ντροπή στην αναζήτηση βοήθειας, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μεγαλώνοντας, η σεξουαλική τους ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γενικότερη ποιότητα ζωής τους.

Οι θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία είναι ασφαλείς για όλους. Αποτελεί δικαίωμα του καθένα από εμάς, που πάσχει από κάποια διαταραχή της σεξουαλικής του λειτουργίας, να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες φάσεις:

  1. Επιθυμία 
  2. Διέγερση
  3. Οργασμός
  4. Εκσπερμάτιση.

Όταν εναρμονίζονται οι παραπάνω φάσεις, επέρχεται η  σεξουαλική ικανοποίηση κι αυτό αποτελεί ένδειξη σεξουαλικής υγείας.

Από τη μέση ηλικία και μετά όμως, η ανδρική σεξουαλικότητα εμφανίζει  συχνά:

  • Διαταραχές της επιθυμίας, όπως μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας και σεξουαλική αποστροφή.
  • Διαταραχές της διέγερσης, που περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, ανωμαλίες της μορφής του πέους.
  • Διαταραχές του οργασμού, όπως ανοργασμία, καθυστερημένος οργασμός.
  • Διαταραχές της εκσπερμάτισης, δηλαδή πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
  • Διαταραχές της αισθητικότητας (υπό/υπέρ – αισθητικότητα και πόνος).

 Το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό ενός ατόμου μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της φύσης και της σοβαρότητας της πάθησης, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν νοσήματα που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, ενώ μια απλή περιγραφή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση και τον οργασμό.