ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 54 ετών και πριν από τέσσερα χρόνια έπαθα ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο αντιμετωπίστηκε με αγγειοπλαστική. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζω και διαταραχές στην στύση .Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την καρδιοπάθεια μου και με ποιο τρόπο μπορώ με ασφάλεια να τα ξεπεράσω ;

Η στυτική δυσλειτουργία και η καρδιαγγειακή νόσος έχουν μια δεδομένη και αναγνωρισμένη σχέση . Πολλές σημαντικές διεθνείς μελέτες αναφέρουν αξιόλογα ποσοστά ασθενώνμε καρδιαγγειακές παθήσεις , οι οποίοι εμφανίζουν ταυτόχρονα και προβλήματα στύσης . Αν λάβουμε υπόψη μας την έκταση των καρδιακών παθήσεων ,αντιλαμβανόμαστε ότι το παραπάνω πρόβλημα απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ανδρών.
Ταυτόχρονα έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας στους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο . Επίσης έχουν καλλιεργηθεί διάφοροι μύθοι σχετικά με την χορήγηση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς .
Πρώτα από όλα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δύο παθήσεις μοιράζονται πολλούς κοινούς αιτιολογικούς παράγοντες . Το κάπνισμα , ο σακχαρώδης διαβήτης , η υπέρταση , η υπερλιπιδαιμία , η παχυσαρκία προκαλούν οξειδωτικό stress με αποτέλεσμα την δημιουργία ενδοθηλιακής νόσου και την βλάβη των αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα του σώματος . Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τόσο στεφανιαίας νόσου , όσο και στυτικής δυσλειτουργίας . Για αυτόν τον λόγο βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι έχουν περάσει κάποιο έμφραγμα , είτε γενικά πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο να παρουσιάζουν και στυτικές διαταραχές .
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας , γιατί έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς μετά από έμφραγμα παρουσιάζουν ως κύρια ψυχολογική επίπτωση τον φόβο και το άγχος , με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να επανακτήσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα . Επίσης πολλές φορές η σύντροφος φοβάται και αποθαρρύνει τον σύντροφο της να έχει σεξουαλική ζωή , για να μην εμφανιστεί το καρδιακό πρόβλημα ξανά .
Πρέπει να αναφερθεί ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν προκαλεί πιο πολύ stress από ότι μία συγκρίσιμη δραστηριότητα της καθημερινής ρουτίνας . Επίσης , σύμφωνα με μελέτες το σεξ συμβάλλει μόνο στο 1% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου .
Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρόδρομο σημάδι και καμπανάκι κινδύνου για την στεφανιαία νόσο .
Για αυτό τον λόγο ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και αγγειακούς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται και σε καρδιολογικό έλεγχο για πιθανή ύπαρξη στεφανιαίας νόσου .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ